Evropa

Slučaj crnogorske poslanice zadržane na granici zbog bromazepama: Oglasilo se MVP, traže objašnjenje od Srbije

Komentari

Autor: Tanjug, RTCG

08/09/2021

-

13:19

Slučaj crnogorske poslanice zadržane na granici zbog bromazepama: Oglasilo se MVP, traže objašnjenje od Srbije
Slučaj crnogorske poslanice zadržane na granici zbog bromazepama: Oglasilo se MVP, traže objašnjenje od Srbije - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica DPS-a u crnogorskoj skupštini Dragica Sekulić obajvila je sinoć na Tviteru da je na granici na ulasku u Srbiji ciljano kontrolisana i zadržana nekoliko sati u policijskoj stanici pod optužbom za posedovanje psiho-aktivnih supstanci, odnosno, kako je navela, šest tableta leka bromazepam. Danas se tim povodom oglasilo i crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), koje je  najavilo je da će od zvaničnog Beograda zatražiti objašnje povodom nekoliko slučajeva zadržavanja poslanika i o postupanju granične policije prema Dragici Sekulić.

Za sada se o ovom konkretnom slučaju nema rekacija iz državnih insitucija Srbije. 

EPA/GEORGI LICOVSKI

Sekulić: Ciljano su me zadržali i kontrolisali

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je pozvalo vlasti Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da, kako navode, "prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima".

"Dodatno, posebno zabrinjava činjenica da su pomenuti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da - Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države", navode iz ovog resora.

Ministarstvo: Ne može se smatrati pukom slučajnošću

Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju navodi da se zadržavanje poslanika crnogorske Skupštine više ne može, kako kažu, smatrati pukom slučajnošću ili spletom okolnosti.

"Još jedno nekorektno postupanje na granici Srbije prema crnogorskim poslanicima, navodi na pomisao da se ovakav manir više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj”, navode iz ovog resora.

Iz ministarstva su se osvrnuli i na tekst u današnjoj podgoričkoj Pobjedi o, kako su naveli, "skandaloznom odgovoru MUP-a Srbije", a povodom zadržavanja crnogorskih poslanika.

Ministarstvo navodi da je reč o odgovoru koji je dobijen ranije i odnosi se na prethodne slučajeve zadržavanja.

"Odgovor MUP-a koji se navodi u pomenutom tekstu, redakciji ovog lista poslat je ranije i odnosi se na prethodne slučajeve zadržavanja poslanika na granici sa Srbijom, ali trenutak u kome se objavljuje svakako može javnost dovesti u zabludu da se navedene tvrdnje odnose i na jucerašnji dogadaj", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Oglasio se i DPS

Saopštenje Ministarstva dolazi nakon informacija koje je na Tviteru podelila Sekulić, ali i nakon saopštenja opozicionog DPS-a Mila Ðukanovića u kome je navedeno da crnogorski resor spoljnih poslova "sramotno ćuti i ne preduzima ništa u slučajevima političkim progonom crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici". Kako su naveli, poslednji primer je, poslanica te partije Dragica Sekulić.

Iz DPS-a su i naveli da "Srbija nastavlja sa šikaniranjem poslanika crnogorske Skupštine, čime krši niz međunarodnih diplomatskih konvencija".

"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore sramotno ćuti i ne preduzima ništa. To nije ništa drugo sem produžetak njihovog sluganstva i poniznosti prema šefovima iz Beograda, ne bi li se dokazali kako dobro obavljaju poslove zbog kojih su instalirani", piše, između ostalog, u saopštenju DPS.

Sekulić: Ciljano su me na granici zadržali

Sekulić je sinoć na Tviteru napisala da je na granici ciljano zadržana i kontrolisana.

"Juče sam iznenada otputovala za Srbiju na sahranu svojoj babi, spremna da ću na granici biti i zadržana i pretresena. Ipak, razlog zbog kojeg sam se uputila mi je bio mnogo važniji. Na granici sam ciljano zadržana i kontrolisana iako sam graničnog policajca uredno informisala o razlogu putovanja. Prilikom detaljnog pretresa policajac je pažljivo pretresao i neseser sa lekovima i u istom pronašao tablu u kojoj je bilo šest (6) tableta bromazepama od 3mg", napisala je ona.

Dodaje i da su kod njenog supruga pronašli dve table sa 24 tablete.

"Sve ukupno nas dvoje smo imali manje od jedne kutije tableta. Naknadnim uvidom u propise saznali smo da je dozvoljeno uneti jednu kutiju, po osobi, bez medicinske dokumentacije. To 'otkriće' je bio razlog zbog kojeg smo moj nevenčani suprug i ja dodatno zadržani na graničnom prelazu dva sata, a zatim u pratnji policije sprovedeni u policijsku stanicu Tutin gde smo još tri sata davali pisanu izjavu i informacije vezano za psiho-aktivne supstance koje posedujemo", navela je poslanica DPS-a.

Sekulić je podelila i potvrde o privremeno oduzetim predmetima, te dodala:  

"Nakon tri sata u policijskoj stanici 'učinili' su nam i pustili nas da se branimo sa slobode zbog posedovanja psiho-aktivnih supstanci, a protiv nas su pokrenute krivične prijave. Mi se porodično zahvaljujemo državnim organima Republike Srbije na brizi o našem zdravlju i lošim navikama karakterističnim za nas uživaoce psiho-aktivnih supstanci. Sa svojim advokatom ćemo sprovesti sve ono što je u našoj moći", saopštila je Sekulić.

Komentari (0)

Evropa