Evropa

U Rusiji od sutra trodnevni parlamentari i regionalni izbori, Putinova partija se bori sa nezadovljstvom birača

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

16/09/2021

-

19:20

U Rusiji od sutra trodnevni parlamentari i regionalni izbori, Putinova partija se bori sa nezadovljstvom birača
U Rusiji od sutra trodnevni parlamentari i regionalni izbori, Putinova partija se bori sa nezadovljstvom birača - Copyright Tanjug AP/Sergei Rusanov

veličina teksta

Aa Aa

U Rusiji sutra počinju trodnevni parlamentarni i regionalni izbori.

Izbori za 450 poslanika Dume biće održani od 17. do 19. septembra.

Poslanici se biraju na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista i još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

Pored toga, devet ruskih regiona biraće guvernere, 39 regiona - zakonodavna tela, a birači u 11 gradova biraće novi sastav gradskih skupština.

Na izborima će učestvovati 14 stranaka.

Procenjuje se da će odnos snaga u Državnoj Dumi nakon izbora verovatno ostati nepromenjen.

Očekuje se da će "Jedinstvena Rusija" ostati najjača snaga, dok će ostale stranke koje su do sada bile zastupljene u Dumi - komunisti, desničarska populisticka LDPR i levičarska nacionalistička "Pravedna Rusija - za istinu", takođe, ponovo ući u Dumu.

Kako prenosi Euronews, Putin je u četvrtak u jedanaestočasovnoj video poruci apelovao na birače:

"Izbor novog parlamenta je bez sumnje najvažniji događaj u životu našeg društva i naše zemlje.
Svi smo podjednako zainteresovani da se izaberu odgovorni, efikasni i poštovani ljudi ... Računam na vašu odgovornu, dobro promišljenu, patriotsku, građansku poziciju".

Šojgu menja Medvedeva

Ipak, moglo bi doći do velikih promena u vlasti.

Dok su prema anketama, komunisti na oko 20 odsto podrške, vladajuća partija Vladimira Putina bori se sa istorijski niskim rezultatom. Čak je i državni istraživački institut VZIOM uočio da je "Jedinstvena Rusija" u jednom trenutku skliznula ispod 30 odsto podrške.

Ipak, neposredno uoči izbora, njen konačni rezultat procenjen je na oko 42 procenta, ali i to bi bio pad za više od 10 procenata u odnosu na 2016. godinu.

"Jedinstvena Rusija" je na nezadovoljstvo birača odgovorila novim rukovodstvom.

Ta stranka po prvi put ne nastupa sa partijskim liderom i bivšim premijerom Dmitrijem Medvedevim, već sa popularnim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, takođe, bi trebalo da privuče glasače.

Tanjug AP/Sergei Rusanov

 

Vladajuća partija očekuje i dodatne glasove od oko 600.000 građana na istoku Ukrajine u saoproglašenim proruskim republikama koji su dobili ruske pasoše i dozvoljeno im je da glasaju u susednim oblastima Rusije, kao i putem interneta.

Nekoliko nedelja pre izbora, bilo je i jednokratnih isplata za penzionere i takozvane "silovike", što je u Rusiji izraz za one koji rade u vojsci, policiji i službama bezbednosti.

Zapadni mediji prenose da je sud u Moskvi zabranio internet-pretraživačima, američkom Guglu i ruskom Jandeksu, da u rezultatima pretrage povežu izraz "Pametno glasanje", projekat opozicionog političara Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Navaljni je poslednjih godina uspeo da zabeleži uspehe s akcijom "Pametno glasanje", na primer 2019, na izborima za parlament grada Moskve: opozicioni kandidati osvojili su tada gotovo polovinu direktnih mesta, a kandidat "Jedinstvene Rusije" izgubio je od jednog komuniste.

Moskva je, sa svoje strane, saopštila da poseduje neoborive dokaze za uplitanje SAD u pripreme i održavanje izbora za Državnu dumu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je Vašington da se ne meša u unutrašnje poslove Rusije.

Prvi put bez posmatrača OEBS

Po prvi put od 1993. u Rusiji neće biti posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Zbog pandemije korone, Rusija je želela da pozove samo 60 posmatrača, a OEBS je nameravao da pošalje 500 i na kraju se odlučio protiv misije.

U najvećoj zemlji na svetu iz Evrope će izbore pratiti samo predstavnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ukupno pet osoba.

Komentari (0)

Evropa