Evropa

"Kukavički zločin" koji je šokirao Grčku i pokrenuo lavinu sličnih događaja

Komentari

Autor: Tara Tomović

19/09/2021

-

21:21

"Kukavički zločin" koji je šokirao Grčku i pokrenuo lavinu sličnih događaja
Joana Paleospiru - Copyright Printscreen YouTube/SKAI.gr

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj koji je šokirao Grčku dogodio se 20. maja 2020. godine u atinskom naselju Kalitea, kada je 35-godišnju Joanu Paleospiru napala nepoznata osoba i sasula joj veliku količinu kiseline po licu i telu.

Ispostavilo se da je u pitanju bila ljubomorna poznanica, koja je nesrećnu ženu sačekala ispred firme u kojoj radi i bacila kiselinu na nju, pažljivo planirajući svaki korak. Više od godinu dana kasnije, u jeku početka suđenja, Grčka ne prestaje da govori o tom slučaju, koji je, nažalost, poslužio kao inspiracija i za neke druge zločine.

"Želim da stanem ispred nje, da me pogleda u oči kao u trenutku kada mi je bacila kiselinu u lice i objasni zašto je to učinila", rekla je nekoliko meseci kasnije Joana u policiji.

Pratila je na Fejsbuku i detaljno planirala zločin

Tragedija se dogodila rano ujutru kada je Joana išla ka kancelariji. Nakon što je krenula ka liftu, pojavila se zamaskirana osoba pred njom koja joj je bacila kiselinu u lice i pobegla.

U stanju šoka, Joana je istrčala na ulicu i dozivala pomoć, te ušla u obližnju apoteku gde joj je pružena prva pomoć.

Tri nedelje nakon brutalnog napada usled kojeg joj je sprženo 93 odsto kože lica, uhapšena je 36-godišnja Efi, koju je žrtva površno poznavala.

Grčka policija je zahvaljujući praćenju poziva i lokacije mobilnog telefona uspela da dođe do toga da se 35-godišnja Efi nalazila na mestu zločina, a prilikom pretresa njenog stana nađeni su sastojci od kojih je napravila kiselinu, ali i odeća koju je tom prilikom nosila.

Ono što pak, nikome nije bilo jasno jeste motiv napada.

Ispostavilo se da je Efi prethodnih godinu dana pratila Joanu na Fejsbuku zbog toga što ju je krajem 2018. godine njen dečko dodao u prijatelje. Od tada je Efi činila sve da se kako-tako zbliži sa Joanom ne bi li saznala da li je njen dečko uznemirava. Dve žene su razmenile svega 11 poruka i to uvek na inicijativu Efi. Poslednja poruka bila je u julu 2019. godine.

Joana je od trenutka napada bila podvrgnuta desetinama operacija u cilju sanacije opekotina, zbog kojih je, prema rečima lekara čak i rizikovala život. Nažalost, pređašnji izgled više nikada neće moći da povrati.

Pre dva dana je u Grčkoj zvanično i počelo suđenje 36-godišnjoj Efi, a to je bio i prvi put kada se Joana pojavila u javnosti noseći masku na licu. Iako se nije obraćala medijima, Joana je na početku suđenja izjavila da pratiti suđenje iz sudnice i pitati Efi zašto joj je to uradila. Kako kaže, posle 15 meseci je vreme da čuje odgovore.

"To što je pokušala da me ubije najbolje dokazuje kolika je kukavica", rekla je Joana potom.

Napad kiselinom inspirisao druge zločine

Da je onima sa lošim namerama, ovaj slučaj poslužio kao inspiracija svedoči i situacija kada je 23. juna sveštenik napao svoje kolege kiselinom. Grčka policija uhapsila je tada sveštenika osumnjičenog da je bacio kiselinu na sedam episkopa koji su se okupili na disciplinskom saslušanju protiv njega u Atini.

U napadu, koji se dogodio u manastiru Petraki, sedištu pravoslavne crkve Grčke, povređen je i čuvar koji je pritrčao u pomoć episkopima, kao i dva advokata. Sedam episkopa koji su se sastali kako bi razmotrili raščinjenje tog sveštenika, zadobili su opekotine po licu i rukama.

Još jedan napad kiselinom dogodio se u ponedeljak ujutru u Nikeji, a žrtva je 64-godišnja žena. Ispostavilo se da je 57-godišnji počinilac deca odmah uhapšen pri čemu je tvrdio da mu je žena svekrva, a zatim promenio iskaz, tako da policija još nije razjanisla u kakvom su odnosu njih dvoje.

"Video sam par koji sedi na klupici. Odjednom je čovek koji je sedeo sa ženom, ustao i izvadio dve flaše, te počeo da ih prazni po njenoj glavi, nakon čega je ona počela da trči i viče", rekao je jedan od očevidaca za grčke medije.

U jeku priče o suđenju za napad na Joanu Paleospiru, pre nekoliko dana dogodio se još jedan napad na Kritu. Ovoga puta je žrtva 18-godišnja devojka koja je napadnuta u opštini Hanja, tačnije u Kisamosu.

Prema informacijama, nešto posle 11 sati u sredu veče, devojka se vraćala kući kada joj je odjednom prišao nepoznati muškarac i bacio joj tečnost u oči, usled čega je privremeno izgubila vid.

Meštani su 18-godišnju devojku prevezli u Dom zdravlja, a pošto joj je bio potreban specijalistički oftamološki pregled, odvezena je u bolnicu u Hanji gde su urađeni potrebni pregledu.

Komentari (0)

Evropa