Evropa

Meteorolog i lovac na oluje upozorava: Cikloni bi mogli da opustoše Evropu, potreban nam je "sistem ranog upozoravanja"

Komentari

Autor: Euronews

20/09/2021

-

22:03

Meteorolog i lovac na oluje upozorava: Cikloni bi mogli da opustoše Evropu, potreban nam je "sistem ranog upozoravanja"
Meteorolog i lovac na oluje upozorava: Cikloni bi mogli da opustoše Evropu, potreban nam je "sistem ranog upozoravanja" - Copyright Profimedia; AP/Michael Probst, Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Poplave u julu koje su pogodile Nemačku i Belgiju, kada je stradalo najmanje 180 ljudi, kao i veliko nevreme u Holadniji mogu da budu jasan signal da Evropa što pre mora da krene da se prilagođava i priprema za ekstremne vremenske uslove, jer ovo ne znači da je im je kraj. Evropa to može da učini tako što će postavljati "sisteme ranog upozoravanja na oluje", taman toliko ranije da može blagovremeno da se reaguje, kaže meteorolog i lovac na oluje Naida Bloemendal za Euronews.

"Gledajte na klimatske promene kao na gorivo za tropske ciklone. Na primer, ukoliko morska voda dostigne temperaturu od 30 stepeni Celzijusa, to bi mogao da bude jasan znak da je ciklon izvestan", objašnjava ona.

Kako kaže, prirodne katastrofe u Belgiji i Nemačkoj ne treba zaboraviti pre svega što bi sličan scenario mogao da se ponovi u nekom trenutku. Bloemendal objašnajva da bi tako nešto moglo da se se ponovi u Evropi ukoliko bi na primer, temperatura u moru porasla. 

AP/Rhein-Erft-Kreis

 

Ona objašnajava da mi već doživljamo efekte klimatskih promena i tvrdi, da na osnovu podataka koje naučnici vide, reakcija je već potrebna.

"Postoje istraživanja koja ukazuju na to da ćemo imati priliku da vidimo još oluja sa organskom snagom koji su se na neki način preselili u Evropu i sada su izvesniji", kaže Bloemendal.

Inače, ovakvo upozorenje stoji i u izveštaju sa Međuvladinog panela o klimatskim promenama za 2021. godinu. U njemu se navodi da će globalno zagrevanje značajno da utiče na obilnije kiše u Evropi, Africi, Aziji i Severnoj Americi.

AP/Virginia Mayo

 

Stručnjaci takođe kažu i da podaci koji stižu iz Severne Amerike, Evrope i Azije jasno sginaliziraju da je "ljudski uticaj" ključni faktor u pokretanju ekstremnih vremenskih uslova.

Kako je biti lovac na oluje?

Bloemendal u razgovoru za Euronews kaže da je ovim poslom počela da se bavi sasvim slučajno.

"Način na koji sam ušla u meteorologiju je tako što sam gledala film Tvister. Tada sam počela ozbiljnije da razmišljam o vremenskim uslovima ali i lovcima na oluje. Shvatila sam da želim da lovim tornada", kaže ona.

AP Photo/Emilio Morenatti

 

Da je ozbiljan meteorolog i lovac na oluje govori i činjenica da je njeni radovi privlače pažnju šire naučne zajednice u Evropi, ali je i u protekle dve godine dobila nagrade za svoj rad na klimatskom riziku od Alianza do Lodia. Bila je i deo tima koji je 2020. godine dobio holandsku nagradu zbog istraživanja "Storm" o olujama i tropskim ciklonima.

Međutim, za razliku od tipičnih lovaca za olujama, koji ih fizički i traže, Bloemendal ih juri sa jednog mesta - iza računara. Njen rad zapravo kombinuje meteorologiju, matematiku i fiziku. Kako objašnajva, ona zapravo pravi naučni dokaz o tome da gde će doći do ozbiljnije promene vremena.  

Na prvoj liniji katastrofe

Onima koji su u "prvim borbenim redovima" kada je klimatska kriza u pitanju, jasno je da prva upozorenja na ciklone mogu da spase živote ljudi.

Kartik Kandara (42) poljoprivrednik u Bangladešu kaže da je dva puta video kako u tropska oluja uništava život. On je 2009. godine bio primoran da napusti polja riže koja su postala slana zbog poplava morske vode.

Međutim, to nije sve. Nova katasrofa pogila ga je 2020. godine kada je njegovu porodičnu kuću uništio ciklon.

"Prirodne katastrofe uništile su mi život. Učnile su siromašnim, finansijski su me osakaltile. Izgubio sam sve. Sada radim kako bih otplatio dugove", kaže on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa