Život

Medicinski časopisi upozoravaju na klimatske promene

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

14:27

Medicinski časopisi upozoravaju na klimatske promene
Medicinski časopisi upozoravaju na klimatske promene - Copyright profimedia, Unsplash, Pixabay, Tanjug/AP Photo/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 medicinskih časopisa širom sveta sprema se da objavi uvodnik koji poziva lidere da preduzmu hitne mere u vezi sa klimatskim promenama i zaštitom zdravlja.

Britanski medicinski žurnal (BMJ) naveo je da je ovo prvi put da se toliko publikacija okupilo da objavi isti izveštaj, što odražava ozbiljnost situacije, prenosi Gardijan.

U uvodniku, koji se objavljuje pre Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i konferencije o klimatskim promenama u Glazgovu u novembru, navodi se sledeće:

"Uoči ovih ključnih sastanaka, mi - urednici medicinskih časopisa širom sveta pozivamo na hitnu akciju kako bismo zadržali prosečno globalno povećanje temperature ispod 1,5 stepena, a kako bismo zaustavili uništavanje prirode i zaštitili zdravlje."

U uvodniku se navodi da zdravlju već štete globalna povećanja temperature i uništavanje prirodnog staništa, na koje zdravstveni radnici decenijama skreću pažnju.

"Ujedinjeni smo u priznavanju da će samo fundamentalne i pravične promene u društvu preokrenuti naš trenutni kurs", kažu urednici medicinskih časopisa.

Takođe se u uvodniku dodaje da najveću pretnju globalnom javnom zdravlju predstavlja kontinuirani neuspeh svetskih lidera da zadrže globalni porast temperature ispod 1,5 stepena i da obnove prirodu, tako da se moraju učiniti hitne promene u celom društvu koje će dovesti do pravednijeg i zdravijeg sveta.

Glavna urednica BMJ-a Fiona Godli i jedna od koautorki uvodnika, rekla je da su zdravstveni radnici bili na prvoj liniji krize koronavirusa, ali da su ujedinjeni u upozorenju da će temperature iznad 1,5 stepena i dopuštanje kontinuiranog uništavanja prirode doneti daleko smrtonosniju krizu.

"Bogatije nacije moraju da deluju brže i učine više, a 2021. godina mora da bude godina u kojoj svet menja kurs, jer naše zdravlje zavisi od toga", rekla je Godli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin