Život

Dobra strana karantina: Ograničeno kretanje zbog pandemije poboljšalo kvalitet vazduha

Komentari

Autor: Index

03/09/2021

-

21:08

Dobra strana karantina: Ograničeno kretanje zbog pandemije poboljšalo kvalitet vazduha
Dobra strana karantina: Ograničeno kretanje zbog pandemije poboljšalo kvalitet vazduha - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ograničenja kretanja i putovanja zbog pandemije koronavirusa omogućila su spektakularno, ali privremeno poboljšanje kvaliteta vazduha, objavile su Ujedinjene nacije.  

Restrikcije povezane s kovidom-19 izazvale su 2020. privremeni pad zagađenja vazduha na brojnim mestima, posebno u glavnim gradovima, zaključila je Svetska meteorološka organizacija (WMO), koja radi pod okriljem UN.

Međutim, ta su ograničenja istovremeno izazvala porast određenih zagađivača opasnih po zdravlje čiji je uticaj na klimatske promene teško odrediti. 

"Kovid-19 je bio neočekivani eksperiment s kvalitetom vazduha", koji je omogućio "lokalna privremena poboljšanja", saopštio je Peter Talas, glavni sekretar WMO.

profimedia

 

"Ali pandemija nije zamena za trajnu akciju u borbi protiv glavnih zagađivača i klimatskih promena", dodao je. 

Izveštaj WMO ističe da je u nekim gradovima koncentracija sitnih čestica pala do 40 posto tokom karantina u proleće 2020. u odnosu na razdoblje 2015. - 2019. 

Nakon ukidanja ograničenja kvalitet vazduha se ponovo pogoršao.

Zagađenje nastalo ljudskim aktivnostima je palo, ali 2020. su obeležile peščane oluje i požari koji su zagadili vazduh. 

Smanjenje čestica u atmosferi je dobro za zdravlje, ali neka od tih smanjenja pospešuju klimatske promene. Tokom karantina su opale emisije ugljendioksida, ali i čestica koje pomažu u hlađenju atmosfere, poput onih koje sadrže sumpor, rekla je Oksana Tarasova, direktorica Odseka za istraživanje atmosferske u WMO. 

profimedia

 

"Moramo da smanjimo koncentraciju čestica koje istovremeno hlade i zagrevaju kako bismo postigli uravnoteženi uticaj na klimu", objasnila je novinarima u Ženevi. 

WMO takođe primećuje povećanje koncentracije ozona, gasa koji u stratosferi štiti od ultraljubičastog zračenja Sunca, ali je jako opasan za zdravlje kada se nalazi blizu tla.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin