Život

Zaključak petogodišnjeg istraživanja: Više od 30 odsto vrsta drveća širom sveta u opasnosti od izumiranja

Komentari

Autor: Euronews, Alice Tidey

02/09/2021

-

07:13

Zaključak petogodišnjeg istraživanja: Više od 30 odsto vrsta drveća širom sveta u opasnosti od izumiranja
Zaključak petogodišnjeg istraživanja: Više od 30 odsto vrsta drveća širom sveta u opasnosti od izumiranja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Petogodišnjom studijom kojom je obuhvaćeno više od 60.000 vrsta drveća došlo se do zaključka da je 30 odsto drveća u opasnosti da izumre.  

"To znači da je drveće dvostruko više ugroženo u odnosu na sisare, ptice i reptile", istaknuto je u izveštaju "Internacionalna zaštita botaničkih bašti".

Pixabay

 

Više od 440 vrsta drveća je na rubu izumiranja jer manje od 50 pojedinačnih stabala još postoji u divljini. Među njima je drvo Menai whitebeam koje raste samo u Severnom Velsu, koje je spalo na svega 30 živih stabala. Još najmanje 142 vrste drveća proglašene su kao izumrle u divljini. 

Izveštaj koji je sastavljalo više od 60 institucija i više od 500 eksperata navodi da je 58 odsto drveća koje raste u Evropi ugroženo i da mu preti izumiranje.

Međutim, najugroženije je drveće u Brazilu. U njemu raste 8.847 vrsta drveća, što je najviše na svetu, ali je polovina ugrožena. 

Pixabay

 

Veoma je ugroženo i drveće koje raste na ostrvima, ponajviše jer te vrste ne rastu više nigde u svetu.

Indonezija (5.716 vrsta drveća) i Malezija (5.422) su među pet zemalja po vrstama drveća koje raste na njihovoj teritoriji, ali je i ugroženo 25 odsto. 

Veza između zemljoradnje i klimatskih promena

Najveća opasnost po drveće je zemljoradnja jer se zbog povećanja useva krči velika površina šume, čime je ugroženo 29 vrsta drveća. Seča drveća za ogrev i obradu ugrožava 27 odsto vrsta, dok gajenje stoke ugrožava 14 odsto vrsti drveća. Urbanizam i požari zajedno ugrožavaju 13 odsto. 

Pixabay

 

Izveštaj govori da klimatske promene dovode do novih opasnosti. Promena temperature i vremenskih uslova dovodi do ugrožavanja drveća. Najmanje 180 vrsta drveća direktno je ugroženo zbog rasta nivoa mora i drugih klimatskih neprilika.

Povećava se broj buba i gljivica koje uništavaju drveće kojih sada ima u većini evropskih šuma.  

Drveće veoma bitno utiče na svetski ekosistem. Više od 50 odsto ugljen-dioksida prerađuje drveće, osim toga, u šumama se  nalazi i 75 odsto svetske vode za piće. 

Šume obezbeđuju dom za milione životinjskih vrsta, biljaka i mikroorganizama. 

Ipak, u izveštaju se navodi da postoji nada u bolju budućnost jer se širom sveta uvode mnoge mere na očuvanju šuma. Najmanje 64 odsto svih vrsta drveća može da se nađe u bar jednoj od zaštićenih oblasti dok se 30 odsto može videti u botaničkim baštama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin