Fokus

Kalifornija: Požari spalili površinu od 400.000 hektara

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2021

-

08:41

Kalifornija: Požari spalili površinu od 400.000 hektara
Kalifornija: Požari spalili površinu od 400.000 hektara - Copyright Tanjug AP/(J. Michael Johnson/Bootleg Fire Incident Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

U požarima u američkoj državi Kalifornija do sada je spaljeno više od 400.000 hektara zemlje, čime je postavljen negativan rekord, a sada američki zapad ulazi u period kada jaki vetrovi izazivaju smrtonosne požare.


"Evo gde smo - još nije kraj avgusta, a veličina, rasprostranjenost i uništavanje izazvano požarima tokom leta 2021. godine ne ukazuju na dobro u narednim mesecima. Istorija požara u prethodne dve decenije na zapadu SAD je vrlo uznemirujuća - postaje sve vrelije, obilnije i izbija više požara", rekao je istoričar Bil Deverel sa univerziteta Južna Kalifornija, koji drži predavanja o požarima na Zapadu, prenosi AP.

Više od desetak velikih požara bukti u kalifornijskoj travi, šikari i šumama, koje su izuzetno suve usled dve godine suše, čemu su verovatno doprinele klimatske promene.

Požari, koji su se desili uglavnom u severnom delu te američke države, spalili su 400.000 hektara zemlje .

Požar Diksi, najjaci od svih koji trenutno gore i drugi po snazi u istoriji Kalifornije, uništio je istorijski grad Grinvil i nastavlja da preti hiljadama domova na oko 280 kilometara severoistočno od San Franciska.

Komentari (0)

Svet