Društvo

Odbranimo šume Fruške Gore: Samo tri odsto Nacionalnog parka se ne seče

Komentari

Autor: FoNet

25/08/2021

-

21:21

Odbranimo šume Fruške Gore: Samo tri odsto Nacionalnog parka se ne seče
Odbranimo šume Fruške Gore: Samo tri odsto Nacionalnog parka se ne seče - Copyright Wikipedia.org/Jovancavic

veličina teksta

Aa Aa

Samo tri odsto Nacionalnog parka Fruška Gora se ne seče, dok se ostalih 97 odsto tretira kao komercijalna šuma, rečeno je danas na Letnjem ekološkom forumu u Muzeju savremene umetnosti, tokom predstavljanja pokreta Odbranimo šume Fruške Gore.

"Fruška Gora je javno dobro i nije normalno da se šume seku na komercijalan način", izjavila je Dragana Arsić iz Odbranimo šume Fruške Gore.

Za protekle dve i po godine smo inspekciji podneli 30 prijava zbog seče šume i sve su bile opravdane, dok su do tada odbacivane kao neosnovane, navela je Dragana Arsić. Ona je izjavila da Odbranimo šume Fruške Gore ima insajdere u javnim preduzećima, zbog čega je borba pokreta uspešna.

"Institucije prate šta radi pokret i stičem utisak da inspekcija želi da, preko prijava Odbranimo šume Fruške Gore, dobije vetar u leđa kako bi mogla da profesionalno obavlja posao", rekla je Dragana Arsić.

Ona je iznela podatak da je pošumljenost Srbije trebalo da 2025. godine dostigne 40 odsto, a da je sada na tek 27 odsto. Godišnje se pošumljava jedva 2.000 hektara, dok se istovremeno stare šume seku, konstatovala je Dragana Arsić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija