Evropa

Centralna izborna komisija Rusije potvrdila - Jedinstvena Rusija i zvanično pobedila na izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

21/09/2021

-

08:38

Centralna izborna komisija Rusije potvrdila - Jedinstvena Rusija i zvanično pobedila na izborima
Izbori u Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Sofiychuk

veličina teksta

Aa Aa

Partija Jedinstvena Rusija pobedila je na izborima za Državnu dumu, osvojivši 49,82 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija Rusije nakon prebrojanih 100 odsto glasačkih listića.


Na drugom mestu našla se Komunistička partija sa 18,93 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija sa 7,55 odsto je zauzela treće mesto, dok je četvrta Pravedna Rusija sa 7,46 odsto glasova.

Još jedna partija je uspela da pređe cenzus - Novi ljudi, koja je dobila poverenje 5,32 odsto građana, prenosi Sputnjik.

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

Pored glasanja za partijske liste, po jednopartijskim okruzima su birani pojedinci. I tu su ljudi Jedinstvene Rusije osvojili najviše glasova - od 250 okruga, pobedili su u 198.

Kandidati Komunističke partije su sakupili najviše glasova u devet okruga, a iz Pravedne Rusije su bili bolji u osam. Prema podacima CIK-a, u Državnu dumu ulazi i pet nestranačkih ličnosti iz jednomandatnih okruga.

Izbori za državnu dumu su trajali su tri dana i održani su od 17. do 19. septembra, a izlaznost je bila nešto iznad 51 odsto.

Veliki broj onlajn glasova

Kako prenose svetski mediji, veliki bio je i veliki odziv birača koji su glasali putem interneta, 93,21 odsto. Šest regiona omogiućilo je glasanje na posebnoj platformi, a to su Kursk, Murmansk, Nižnju Novogorod, Rostov, Jaroslavlj i grad Sevastopolj.

U Moskvi, prema rečima gradonačelnika Sergeja Sobianija, izlasnost je bila 50 odsto, a polovina izašli birača glasala je putem interneta.

Putem interneta je glasao i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u samoizolaciji zbog koronavirusa. Pored njega, i premijer Mihalih Mišustin, kao i pojedini članovi vlade glasali su onlajn.

Neregularnosti obeležile izbore

Međutim, senku na same izbore bacili su navodi da su prijavljeni prekršaji koji su se dešavali širom zemlje od momenta kada je glasanje počelo.

Na njih je među prvima ukazao Genadi Zjuganov šef Stranke zajednice, koji je  pozvao policiju i Nacionalnu izbornu komisiju da provere broj i verodostojnost glasačkih listića u pojedinim regionima.

Zjuganov je rekao da je njegova partija prebrojala najmanje 44 slučaja kršenja glasanja i najavio da ova stranka planira da sledeće nedelje da održi proteste zbog neregularnosti.

Tanjug/AP/Evgeniy Sofiychuk

 

Ruski sajt Znak naveo da je pojedinim građanima u Moskvi nuđeno po 1.000 rubalja (15 dolara) kako bi glasali za Jedinstvenu Rusiju. Kako ovaj sajt dalje kaže, pozivajući se na svoje izvore, da bi se dobio dogovoreni novac potrebno je najpre dostaviti dokaz o glasanju.

Takođe, izbore je obeležila i manja kontrolora. Na primer, prvi put nije bilo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja je ranijih godina uvek bila prisutna. 

Nezavisna gurpa Golos, koja prati izbore, takođe je ukazala na neregularnosti i zahtevala da se pojedina mesta zatvore jer se dešavalo, kako navode, otvaranje zapečaćenih koverti u kojima su se nalazili glasački listići.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa