Evropa

Okrnjena Jedinstvena Rusija, rast komunista i druga iznenađenja ruskih izbora: Šta pokazuju preliminarni rezultati

Komentari

Autor: Tass, Euronews Srbija

20/09/2021

-

20:48

Okrnjena Jedinstvena Rusija, rast komunista i druga iznenađenja ruskih izbora: Šta pokazuju preliminarni rezultati
Izbori u Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Iako će Centralna izborna komisija tek u petak saopštiti konačne rezultate parlamentarnih izbora u Rusiji, za sada je na osnovu 99,7 odsto obrađenih glasova izvesno da će u parlament ući pet partija, prenosi Tass.

Prema saopštenju CIK-a, izlaznost na ovim izborima iznosila je 51,68 odsto. Cenzus su prešle Jedinstvena Rusija, koja je osvojila je 49,8 odsto glasova, jedno od iznenađenja izbora - Komunistička partija sa 19 odsto osvojenih glasova, kao i Liberalno-demokratska partija Rusije sa 7,5 odsto glasova, Pravedna Rusija sa 7,4 odsto i Novi ljudi sa osvojenih 5,3 odsto glasova.

Tako će, prvi put od 1999. godine u donji dom ruskog parlamenta ući pet partija.

Jedinstvena Rusija, stranka predsednika Vladimira Putina ponovo je osvojila većinu glasova, ali još uvek nije izvesno da li će imati 50 odsto glasova. Iako je u pitanju igra malih brojeva, evidentam je pad podrške u odnosu na prethodne izbore, kada je Putinova stranka osvojila 54,2 odsto.

Stranka Novi ljudi, koja se našla na petoj poziciji, biće prva nova partija u ruskom parlamentu od 2007. godine. Tada je stranka Pravedna Rusija zamenila blok Otadžbina, prenela je agencija Tass.

Među strankama koje trenutno nisu zastupljene u parlamentu, naviše glasova je osvojila Partija penzionera 2,4 odsto, stranka Jabloko 1,3 i Komunisti Rusije 1,2 odsto glasova, što nije ni blizu cenzusa od pet odsto.

Komunistička partija na ovim izborima dobila je veću podršku u odnosu na prethodne, i to za oko šest osto, prenosi BBC. Sa 19 odsto osvojenih glasova našla se iza Jedinstvene Rusije.

Sastav donjeg doma ruskog parlamenta se, inače, bira prema mešovitom principu - 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, a još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu. Tako Duma ukupno broji 450 poslanički mesta, a prema sadašnjim rezultatima, oko 300 će pripasti Jedinstvenoj Rusiji.

Kao i 2016. godine, Jedinstvena Rusija je osvojila većinu jednomandatnih izbornih jedinica, 198 od 225. Komunističkoj partiji pripalo je devet izbornih jedinica, Pravednoj Rusiji osam, a Liberalno demokratskoj partiji dve.

Međutim, dok se glasovi prikupljeni tokom trodnevnih parlamentarnih izbora zbiraju, kritičari ruskih  vlasti naširoko govore o prevarama i neregularnostima. Oni smatraju da su izbori neregularni i da je elektronski sistem glasanja iskorišćen kako bi se u Moskvi sprečilo da pobede protivnici Jedinstvene Rusije, prenosi agencija Rojters. Deo pripadnika Komunističke partije smatra da su prevareni te su pozvali na proteste u Moskvi.

Porast broja onlajn glasova

Izlaznost na ovim parlamentarnim izborima iznosila je 51,68 odsto, što je više u odnosu na izlaznost iz 2016. godine koja je bila 47,88 odsto.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Takođe, veliki je bio odziv birača koji su glasali putem interneta, 93,21 odsto. Šest regiona omogiućilo je glasanje na posebnoj platformi, a to su Kursk, Murmansk, Nižnju Novogorod, Rostov, Jaroslavlj i grad Sevastopolj.

Odziv birača na Internetu bio je 93,21% u šest regiona koji su održavali daljinsko glasanje na mreži na saveznoj platformi, a to su Kursk, Murmansk, Nižnji Novgorod, Rostov i Jaroslavlj i grad Sevastopolj.

U Moskvi, prema rečima gradonačelnika Sergeja Sobianija, izlasnost je bila 50 odsto, a polovina izašli birača glasala je putem interneta.

Putem interneta je glasao i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u samoizolaciji zbog koronavirusa. Pored njega, i premijer Mihalih Mišustin, kao i pojedini članovi vlade glasali su onlajn.

Pored poslanika Dume, birači su glasali i za gubernatore devet ruskih regiona, kao i za sastave 39 lokalnih i regionalnih parlamenata.

Od početka prijavljivane neregularnosti

Senku na same izbore bacili su navodi da su prijavljeni prekršaji koji su se dešavali širom zemlje od momenta kada je glasanje počelo.

Na njih je među prvima ukazao Genadi Zjuganov šef Stranke zajednice, koji je juče pozvao policiju i Nacionalnu izbornu komisiju da provere broj i verodostojnost glasačkih listića u pojedinim regionima.

Takođe, zapadni mediji i političari izvestili su o brojnim nepravilnostima tokom parlamentarnih izbora

Na jednom od snimaka sa biračkog mesta u sportskoj hali vidi se kako se nadzorna kamera prekriva kartonom.  

Tu je i snimak gde se vide članovi izborne komisije koji pokušavaju da sakriju nečiju ruku koja iza njih ubacuje glasove u kutiju.  

 

profimedia

 

 

Takođe je i ruski sajt Znak je kada je glasanje počelo, naveo da je pojedinim građanima u Moskvi nuđeno po 1.000 rubalja (15 dolara) kako bi glasali za Jedinstvenu Rusiju. Kako ovaj sajt dalje kaže, pozivajući se na svoje izvore, da bi se dobio dogovoreni novac potrebno je najpre dostaviti dokaz o glasanju.

Sa druge strane, manje je i kontrolora na izborima ove godine. Na primer, prvi put nije bilo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja je ranijih godina uvek bila prisutna.

Komentari (0)

Evropa