Fokus

Osam poginulih i 28 povređenih u pucnjavi u Rusiji - studenti u strahu za život iskakali kroz prozor

Komentari

Autor: Rojters/TASS

20/09/2021

-

10:26

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Prema poslednjim informacijama broj stradalih u pucnjavi na univerzitetu u Permu popeo se na osam, ali kako navodi ruska agencija TASS. Zvanične službe navode da je 28 povređeno, od čega 19 studenata ima prostrelne rane. Izvor RIA Novosti u hitnim službama rekao je da je najmanje jedna osoba u teškom stanju.

Napadač je ranjen i uhapšen, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a protiv njega je pokrenut krivični postupak.

Kako je Rojters javio, danas u jutarnjim časovima jedan od studenata otvorio je vatru na Državnom univerzitetu u Permu. Baza Telegram kanal, koji se smatra blizak policijskim snagama, identifikovao je napadača kao Timura Bekmansurova, pozivajući se na neimenovane izvore.

Napadač je oružje nabavio je na legalan način, a mreža Vkontakte izbrisala je jutarnji post osumnjičenog u kojem je najavio zločin i blokirala mu stranicu.

Tokom napada pojedini studenti i profesori su se zabarikadirali u učionicama, dok su neki iskakali kroz prozor, a društvenim mrežama se širi snimak napadača koji se sa puškom približava univerzitetu.

profimedia

 

Taksisti besplatno prevoze studente kući, a istražitelji na univerzitetu trenutno ispituju svedoke.

U ime premijera Mihaila Mišustina, u Perm su otputovali šefovi Ministarstva prosvete i nauka i Ministarstva zdravlja Valerij Falkov i Mihail Muraško.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće povređenima i porodicama žrtava.

Saučešće predsednika Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, porodicama nastradalih i narodu Ruske Federacije povodom tragedije na Permskom državnom univerzitetu.

"Izuzetno me je potresla vest o tragediji na Permskom državnom univerzitetu u kojoj su na surov i besprizoran način oduzeti mnogi životi. Za ovakav čin bezumlja nema objašnjenja, kao što nema reči utehe za porodice nastradalih, tim pre što se zločin dogodio na mestu na kojem stasavaju generacije mladih obrazovanih ljudi koji predstavljaju budućnost svake zemlje", navodi se u telegramu saučešća i dodaje:

"Građani Srbije dele bol sa narodom Ruske Federacije i porodicama žrtava, dok se molimo za što brži i uspešan oporavak povređenih“

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet