Fokus

Napadač iz Rusije objavio zločin na društvenim mrežama: "Došlo je vreme da ispunim svoj san"

Komentari

Autor: T.T.

20/09/2021

-

13:48

Napadač iz Rusije objavio zločin na društvenim mrežama: "Došlo je vreme da ispunim svoj san"
Napadač iz Rusije objavio zločin na društvenim mrežama: "Došlo je vreme da ispunim svoj san" - Copyright Twitter/screenshot; AP screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Osamnaestogodišnji napadač, koji je danas otvorio vatru na Državnom univerzitetu u Permu i usmrtio osam osoba, a ranio još 19, najavio je svoj zločin na društvenoj mreži VKontakte. 

Napadač je nakon krvavog pira ranjen i uhapšen, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a protiv njega je pokrenut krivični postupak.

Nedugo nakon napada na Telegram kanalu Baza objavljene su informacije o 18-godišnjem nepoznatom napadaču i otkriveno da je u pitanju Timur Bekmansurov, ali i status koji je objavio prethodno.

Ubica je u statusu naveo da njegov napad nije teroristički, niti da je pripadnik neke ekstremističke organizacije.

"Odlučio sam o datumu, biće 20. septembar. Mrzim sebe i želim da povredim sve koji mi stanu na put"

Kako dalje navodi, dugo je razmišljao o tome da želi nekog da upuca, pa je do proleća 2021. godine štedeo novac za kupovinu prvog vatrenog oružja. Kada je napunio 18 godina otišao je po licencu.

"Dugo sam razmišljao o tome, godine su prolazile i shvatio sam da je došlo vreme da uradim ono o čemu sam sanjao"

Napominje i da je prvo izabrao svoju bivšu školu za napad, ali je na kraju promenio mesto jer "deca imaju mnogo načina da pobegnu".

Kada je predao zahtev za držanje oružja, psiholog ga je upozorio da će morati da prođe dugačak test od nekoliko stotina pitanja. On je potom taj test na internetu i naučio kako da odgovori tačno na sva pitanja, prenosi vesti.ru.

Osim toga, smislio je kako da nacrta osobu i izmišljenu životinju da lekar ne bi nikako posumnjao da ima mentalnu bolest.

U roku od nekoliko meseci Timur je uspeo da dobije odgovarajuće dozvole za skladištenje i nošenje oružja, nakon čega je kupio sačmaru i čak vežbao pucanje.

Nakon pažljivog odabira mesta zločina, odlučio se za Univerzitet u Permu zbog velikog broja zgrada.

"Sve okolo izgleda veštački, kao u snu. Svaki dan je ponavljanje prošlosti, sve počinje zvonjavom u glavi. Bes me obuzima, želim da uništim sve na svom putu. Ne znam koliko ljudi mogu ubiti, ali učiniću sve da odnesem što više života", napisao je.

Njegove poslednje reči u objavljenom statusu svedočile su o motivima strašnog čina. Nazvao je ljude pohlepnim, sebičnim i kukavicama, ali glavni razlog, očigledno, bio je ozbiljni mentalni poremećaj.

"Zvonjava u glavi je postajala sve jača, kao da me neko pritiska. Osećaj da je sve oko mene san me ne napušta. Ne vidim razlog da napišem nešto drugo. Neće vas spasiti zabrana oružja, ubijaće vas automobili, bombe, noževi, sve što vam dođe pod ruku; ovakvi kao ja, uništiće sve oko vas"

Društvena mreža VKontakte obrisala je njegov post.

 

Komentari (0)

Svet