Fokus

Parlamentarni izbori u Rusiji: Zatvaraju se biračka mesta, nižu se prijave neregularnosti, najavljeni protesti

Komentari

Autor: Euronews, BBC, AP, Tanjug

19/09/2021

-

20:15

Parlamentarni izbori u Rusiji: Zatvaraju se biračka mesta, nižu se prijave neregularnosti, najavljeni protesti
Izbori u Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

U petak je u Rusiji počelo glasanje na parlamentarnim i lokalnim izborima koji su produženi na tri dana zbog epidemioloških mera usled koronavirusa.

U trci je 14 stranaka, a prema procenama nekih istraživanja, očekuje se da ukupno njih četiri pređu cenzus od pet odsto. Među njima bi trebalo da bude i "Jedinstvena Rusija" čiji je predsednik i akutelni predsednik države Vladimir Putin.

Biračka mesta u moskovskoj vremenskoj zoni zatvorena su u 20 časova, čime je završeno trodnevno glasanje na parlamentarnim izborima u Rusiji.

U Moskvi je moglo da se glasa na 3.600 biračkih mesta, a glasači su mogli da izvrše svoju biračku dužnost i glasanjem na daljinu.

Osim izbora za Državnu dumu, Moskva je održala i dodatne izbore za Gradsku skupštinu i opštinske izbore u okrugu Ščukino.

Glasanje je završeno i u centralnim, južnim i severozapadnim federalnim okruzima, kao i u delovima federalnih okruga Volga i Severni Kavkaz, preneo je TAS S.

Međutim, senku na same izbore bacili su navodi da su prijavljeni prekršaji koji su se dešavali širom zemlje od momenta kada je glasanje počelo.

Na njih je među prvima ukazao Genadi Zjuganov šef Stranke zajednice, koji je juče pozvao policiju i Nacionalnu izbornu komisiju da provere broj i verodostojnost glasačkih listića u pojedinim regionima.

Zjuganov je rekao da je njegova partija prebrojala najmanje 44 slučaja kršenja glasanja i najavio da ova stranka planira da sledeće nedelje, nakon završenih izbora, održi proteste zbog neregularnosti.

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

Takođe je i ruski sajt Znak naveo da je pojedinim građanima u Moskvi nuđeno po 1.000 rubalja (15 dolara) kako bi glasali za Jedinstvenu Rusiju. Kako ovaj sajt dalje kaže, pozivajući se na svoje izvore, da bi se dobio dogovoreni novac potrebno je najpre dostaviti dokaz o glasanju.

Sa druge strane, manje je i kontrolora na izborima ove godine. Na primer, prvi put nije bilo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja je ranijih godina uvek bila prisutna. 

Međutim, nezavisna gurpa Golos, koja prati izbore, takođe je ukazala na neregularnosti i zahtevala da se pojedina mesta zatvore jer se dešavalo, kako navode, otvaranje zapečaćenih koverti u kojima su se nalazili glasački listići.

I mediji u Sankt Peterburgu takođe izveštavaju o neregularnostima i navode da su pojedini glasači išli na nekoliko biračkih mesta što nije u skladu sa zakonom.

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

Međutim, građani sa druge strane kažu da nakon ovih izbora ne očekuju značajne promene u Rusiji niti da će njihov ishod da utiče na kvalitet života.

"Ne verujem da će se nešto promeniti. Ovde uvek sve ostaje isto. Političari prodaju naftu, gas i otpad, ali se životi običnih ljudi ne menjaju. Mislim da će tako da ostane", rekla je učiteljica Elivra Ere.

Redovi na biračkim mestima

Uprkos ovoj izjavi, redovi za glasanje su dugi, a kako nezavisni mediji navode to je potpuno suprutno apatiji koja vlada u društvu već duže vreme. 

U svojim tekstovima oni zaključuju da ti redovi mogu da se shvate kao neka vrsta sugerisanja državnih institucija svojim zaposlenima da treba da izađu na izbore. 

Ovi mediji dalje u svojim analitičkim tekstovima ocenjuju ove izbore kao važnim naporima predsednika Putina da ojača svoju moć uoči predsedničkih izbora koji treba da se održe 2024. godine, ocenjujući dalje da bi kontrola Državne dume bila ključna za njenov dalji rad.

Putin glasao putem interneta

Uoči izbora, Putin se našao u samoizolaciji. Upravo zbog toga on je glasao prvog dana, ali onlajn, a snimak njegovog glasanja objavio je kanal Rusija 24.

Prikazano je kako predsednik odlazi do radne površine sa računarom, kuca na tastaturi, a zatim klikće mišem.

Premijer Mihail Mišustin takođe je glasao preko interneta, dok je Sergej Šojgu glasao je na biračkom mestu u Moskovskoj oblasti.

Ruski kosmonauti glasali sa svemirske stanice za Dumu

Ruski kosmonauti Oleg Novitski i Pjotr Dubrov glasali su sa Međunarodne svemirske stanice (IŠ) za rusku Dumu, saopštio je danas Novitski.

Novitski je rekao da su glasali u petak i da je glasanje prošlo glatko, piše Tass.

"Zahvaljujući nauci imali smo priliku da učestvujemo na glasanju čak i sa Međunarodne svemirske stanice", rekao je on.

"Prvo bismo poželeli Rusima, što se tiče izbora, da napravite pravi izbor, jer sudbina zemlje, sudbina svakog pojedinca će zavisiti od ovog izbora. Verujem da će izbori biti u redu", dodao je astronaut.

Navaljnijeva aplikacija koja je mogla da "pomrsi konce" Putinu uklonjena sa Gugla i Epla

Aplikacija "pametno glasanje" vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nestala je iz ruskih prodavnica "Google play" i "App store".

Navaljni i njegovi simpatizeri osmislili su 2018. godine taktiku za izbore po imenu "pametno glasanje". Kada su kreirali ovu aplikacuju, oni su tada verovali da na taj način mogu da spreče vladajuću partiju da dodatno učvrsti moć u zemlji.

Aplikacija funkcioniše tako što pokazuje koji kandidati imaju najviše šanse za pobedu protiv onih koji su blisku Kremlju, u različitim izbornim okruzima u zemlji. Navaljnijev tim je napravio i "robota za ćaskanje" na Telegramu, i objavio listu kandidata koji se nalaze u aplikaciji "Pametno glasanje" na Jutjubu i u Gugl dokumentima.

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

Međutim, Tehnološki giganti su se u poslednjih nekoliko nedelja suočili sa pritiskom ruskih zvaničnika, koji su ih pozivali da uklone aplikaciju, pod pretnjama da će, ukoliko se to ne desi, smatrati da se mešaju u izbore.

Gugl je bio primoran da ukloni aplikaciju jer se suočio sa zakonskim zahtevima regulatora i pretnjama krivičnim gonjenjem u Rusiji, preneo je AP, pozivajući se na dobro obavešten izvor.

Izvor blizak Guglu rekao je za BBC da je odluka o uklanjanju aplikacije sa Gugl pleja u Rusiji doneta noć uoči izbora.

(Priredila: Jovana Stanković)

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet