Evropa

Da li je gradonačelnik Budimpešte najveća pretnja Viktoru Orbanu na izborima sledeće godine?

Komentari

Autor: Euronews/Kester Eddy

24/09/2021

-

21:10

Da li je gradonačelnik Budimpešte najveća pretnja Viktoru Orbanu na izborima sledeće godine?
Da li je gradonačelnik Budimpešte najveća pretnja Viktoru Orbanu na izborima sledeće godine? - Copyright AP/Laszlo Balogh/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

U proleće 1994. godine, kada je Viktor Orban bio vođa male, liberalne opozicione stranke po imenu Fides, jedne večeri je sedeo sa stranim novinarima kako bi izneo svoje viđenje politike u Mađarskoj. Bilo je to neposredno pred tek druge slobodne nacionalne izbore od promene režima. Na kraju sesije, ovaj nekada antikomunistički aktivista kao student upitan je za osećanja prema glavnom gradu. Odgovor je bio iskren i direktan: "Ne volim Budimpeštu".

U oktobru 2019. godine stanovnici Budimpešte rekli su Orbanu šta misle o njegovoj vlasti, odbacujući kandidata za gradonačelnika kog podržava Fides i birajući 44-godišnjeg Gergeja Karačonja sa skoro 51 odsto glasova.

Ovaj rezultat, zajedno sa snažnim isticnjem opozicionih kandidata na opštinskim izborima u 23 okruga u Budimpešti i u nekoliko većih gradova širom zemlje, bio je prvi veliki neuspeh za Orbana od njegove pobede na parlamentarnim izborima 2010. godine, kada je Fidesu 53 odsto glasova na izborima obezbedilo 68 odsto mesta u parlamentu.

Karačonj, iako kopredsednik male liberalno-zelene partije Dijalog, efektivno je imao podršku svih glavnih opozicionih grupa. Njegov prizemni, otvoreni pristup pokazao se efikasnijim u kosmopolitskoj prestonici koja je postala umorna nakon 11 godina Orbana, piše Euronews.

Iako, kao gradonačelnik, Karačonj ima vrlo ograničenu stvarnu moć, po javnom ugledu njegova pozicija je na drugom mestu, odmah nakon premijerove, a za Orbana ga je to učinilo i istinskom pretnjom.

"Vlada nas smatra konkurentima"

S početkom pandemije koronavirusa Orban je, nakon što je proglasio vanredno stanje, tvrdio da želi da pomogne u smanjenju korišćenja javnog prevoza, parkiranje je postalo besplatno, čime je uništio značajan izvor prihoda za lokalna veća.

Opštinama je takođe naređeno da zamrznu cene usluga, ali su im dodeljeni dodatni zadaci tokom pandemije. U međuvremenu, Gradsko veće se, umesto saradnje, suočilo sa problemima kada je u pitanju koordinacija sa vladom, tvrdi Karačonj.

"Nakon što sam izabran za gradonačelnika Budimpešte, učinio sam sve da stvorim partnerstvo sa vladom, uprkos našim političkim razlikama, ali to se pokazalo neuspešnim. Nakon pandemije i ekonomskih problema povezanih sa tim postalo je jasno da nas vlada smatra konkurentima, a ne partnerima", rekao je on stranim novinarima ranije ove godine.

Unsplash

 

Iako je vlada ukinula moratorijum na naknade za parkiranje, njena ograničenja lokalnog oporezivanja dovela su grad do toga da izgubi 40 odsto budžetskih prihoda.

Ipak, savet predvođen Karačonjem uporno se borio, makar i na simboličan način. Ovog leta, nakon što se ispostavilo da vlada namerava da koristi zemljište koje je ranije bilo predviđeno za pristupačan studentski smeštaj za kampus kineskog univerziteta Fudan, Karačonj i drugi lokalni zvaničnici krenuli su u akciju, promenivši imena nekih ulica u Ulica Dalaj Lame i Ujgurski put mučenika u znak protesta, što je naljutilo kineske vlasti.

Novo nadmetanje

U narednih nekoliko nedelja, gradonačelnik će se nalaziti u još jednom nadmetanju između pet kandidata nominovanih od strane opozicionog saveza od šest stranaka. Želeći da zbace Orbana, oni se ujedinjuju kao bi imali jednog kandidata koji bi ga nadjačao na parlamentarnim izborima sledećeg proleća.

Kao zajednički kandidat Dijaloga i Socijalista, u prvim fazama ovih "primarnih" izbora pokazuju da je Karačonj u tesnoj trci sa Klarom Dobrev, evroposlanicom sa liberalno-levičarskom demokratskom koalicijom i suprugom bivšeg premijera Ferenca Đurčanja.

No, budući da se očekuje da će glasanje u drugom krugu biti početkom oktobra, mnogi smatraju da je Dobrev previše podeljena i smatraju da bi Karačonj bio bolji kompromis za kandidata za premijera.

Ovu liniju zauzima i sam Karačonj, koji smatra da je "najbolja opcija za ujedinjenje Mađarske i privlačenje neodlučnih glasača".

profimedia

 

Barem u retorici, on je sušta suprotnost Orbanu, insistirajući na tome da će zemlja pod njegovim kabinetom nastojati da, gde god je to moguće, radi kao jedan glas sa Briselom o spoljnoj i unutrašnjoj polici. Tvrdi da ispitati održivost Orbanovih najskupljih tajnih projekata, uključujući novu železničičku vezu sa Beogradom (finansiranu od kineskog kapirala) i nuklearnu elektranu u gradu Paks, koju su projektovali Rusi, koja se u velikoj meri finansira pozajmicama od Moskve.

"Čak i stručnjaci za energiju koji preferiraju nuklearnu zabrinuti su zbog ove investicije... prema mađarskom istorijskom iskustvu, gde postoje tajne klauzule u ugovorima, ovo je veoma zabrinjavajuće", kaže on.

Ali, može li on pobediti na primarnim izborima da bi uopšte imao šansu da pobedi Orbana sledećeg proleća?

"Znamo da je Karačonj vrlo dobar u ovom trenutku kampanje, zna koji ton da koristi, sa kim da razgovara i slično. Ima iskustvo od 2019. koje nema nijedan drugi kandidat, što bi mogla da bude orgomna prednost. Ipak, Dobrev i Jakab (kandidat stranke Jobik) trenutno prednjače. Karačonju će trebati svo njegovo iskustvo i kreativnost da nadoknadi nedostatak podrške velike partije koju imaju Jakab i Dobrev", rekla je direktorka Insituta Republikon Andrea Virag.

Odgovor Vlade

Portparol mađarske vlade je, inače, rekao za Euronews: "Imajte na umu da je besplatno parkiranje u Mađarskoj ukinuto 23. maja 2021. Bilo je na snazi na teritoriji cele Mađarske u okviru naše zajedničke borbe protiv pandemije radi smanjenja gužve u javnom prevozu".

"Osim toga, ne smemo da zaboravimo da je vlada na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom odlučila nakon 2010. godine da preuzme obaveze po kreditima i platila dug od 1.360 milijardi forinti (4,9 milijardi evra po tadašnjem kursu) za više od 2.000 lokalnih samouprava, uključujući naravno Budimpeštu.

"Vlada na novo rukovodstvo prestonice gleda kao na partnera, ne želimo da komentarišemo navode koje bismo mogli da nazovemo "Đurčanjov šou" i njene zamršenosti, fenomen i izjave", navela je vlada.

Komentari (0)

Evropa