Evropa

Hrvatski državljani uskoro će moći u SAD bez viza radi poslovnih i turističkih putovanja

Komentari

Autor: Jutarnji list

28/09/2021

-

16:53

Hrvatski državljani uskoro će moći u SAD bez viza radi poslovnih i turističkih putovanja
Državljani Hrvatske uskoro u SAD putuju bez viza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države ukinule su vize za Hrvatske građane, rekao je danas premijer Andrej Plenković i za nekoliko dana, nakon tehničkih priprema, državljani Hrvatske u SAD će putovati bez viza.


Plenković je rekao da su SAD izuzele Hrvatsku od traženja viza.

"Kad se dovrše tehničke pripreme, hrvatski državljani će moći da putuju u SAD bez vize”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije.

Američki ministar za unutranju bezbednost Alehandro Majorkas u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom u utorak je Hrvatsku uvrstio na popis država učesnica tzv. Programa izuzeća od viza (VWP), saopšteno je u vašingtonua.

Najkasnije od 1. decembra Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez vize, dodaje se u saopštenju.

"Uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza je važan korak u dodatnom osnaživanju ekonomske i sigurnosne saradnje Sjedinjenih Država i Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Majorkas je Hrvatskoj čestitao što je postala 40. članica ovog Programa nakon što je ispunila stroge kriterijume.

Komentari (0)

Evropa