Evropa

Britanija uvodi pasoše za građane EU, usred krize sa vozačima i gorivom

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

09:45

Britanija uvodi pasoše za građane EU, usred krize sa vozačima i gorivom
Britanija uvodi pasoše za građane EU, usred krize sa vozačima i gorivom - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ovonedeljne promene britanskih graničnih propisa, koje sprečavaju da se lične karte Evropske unije prihvate kao dokaz identiteta, mogle bi da pogoršaju postojeće probleme u prevozu robe u Ujedinjeno Kraljevstvo, saopštila je danas Međunarodna unija za drumski transport (IRU).


Prema novim imigracijskim pravilima koja stupaju na snagu od danas, kao deo mera uvedenih nakon Bregzita za ukidanje slobode kretanja, državljanima EU će za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo biti potreban pasoš, podseća agencija Rojters.

"Osim što ne vidimo realne koristi od dodavanja ovog sloja birokratije, a što potencijalno negativno utiče na već otežane tokove graničnog tereta nakon Bregzita, zabrinuti smo i zbog toga što su pasoši generalno skuplji od ličnih karata", izjavila je Raluka Marijan iz IRU.

Dodala je da britanske vlasti moraju od petka da sprovedu promenu poštujući profesionalne vozače, bez nepotrebne birokratije ili uzrokovanja poremećaja u granicama ili lancima snabdevanja koji bi pogoršali ozbiljna pitanja u lancu snabdevanja koja se već vide u Velikoj Britaniji zbog nedostatka vozača.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da su lične karte jedan od "dokumenata koji se najviše zloupotrebljavaju", i da je transportna industrija imala skoro godinu dana da se pripremi za promene.

Sve ovo se dešava u trenutku kada se Britanija bori sa nedostatkom desetina hiljada vozača kamiona, što je dovelo do ozbiljnih problema u lancu snabdevanja, a benzinske pumpe su poslednjih dana ostale bez goriva nakon panične kupovine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa