Evropa

Bivši predsednik Sakašvili uhapšen u Gruziji

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

19:06

Bivši predsednik Sakašvili uhapšen u Gruziji
Mihail Sakašvili - Copyright Tanjug/AP/Georgian Interior Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili za kojim su gruzijske vlasti raspisale poternicu i koji je ranije danas izjavio da se posle osam godina vratio u svoju zemlju, uhapšen je u gradu Batumiju, saopštio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili.

"Želim da obavestim naše građane da je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili za kojim je raspisana poternica priveden", saopštio je Garibašvili, prenosi TASS.

Sakašvili je ranije danas na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se vratio u Gruziju nakon osam godina i podsetio da mu u njegovoj zemlji preti hapšenje.

Bivši predsednik je u ponedeljak rekao da je kupio avionsku kartu za Tbilisi kako bi prisustvovao lokalnim izborima, a kasnije su fotografije njegovih rezervisanih karata bile objavljene na Internetu.

On je takođe objavio video snimak na kojem tvrdi da se nalazi u Batumiju.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će ga odmah uhapsiti po njegovom dolasku u zemlju.

Četiri krivična postupka

Maihail Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. godine do novembra 2013. godine, kada je napustio zemlju nekoliko dana pre isteka svog mandata.

Odmah nakon toga, četiri krivična postupka su pokrenuta protiv njega, od kojih je do sada osuđen za dva, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

 

 

U januaru 2018. godine, Gradski sud u Tbilisiju osudio je Sakašvilija u odsustvu na tri godine zatvora u slučaju ubistva Sandra Girgvlijanija, sluzbenika Gruzijske ujedinjene banke, navodi TASS.

Tanjug/AP/Georgian Interior Ministry Press Service

 

U junu 2018. godine, isti sud ga je osudio na šest godina zatvora u slučaju napada na poslanika Valerija Gelašvilija 2005. godine, dodaje ruska agencija.

Komentari (0)

Evropa