Evropa

Lokalni izbori u Gruziji dan nakon hapšenja Sakašvilija, moguća eskalacija sukoba vlasti i opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

12:50

Lokalni izbori u Gruziji dan nakon hapšenja Sakašvilija, moguća eskalacija sukoba vlasti i opozicije
Izbori u Gruziji - Copyright Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Dan nakon hapšenja bivšeg predsednika Gruzije, a sada opozicionog političara Mihaila Sakašvilija, Gruzijci danas izlaze da glasaju na lokalnim izborima koji bi mogli da eskaliraju u politčki sukob između vladajuće stranke i opozicije.

Građani danas glasaju za svoje lokalne predstavnike, između ostalog i za 64 gradonačelnika, a opozicija se nada da će ukoliko pobedi moći da pokrene proceduru za oslobađanje Sakašvilija.

Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. godine i u međuvremenu 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, uhapšen je u petak nakon povratka u Gruziju. On je potom pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i organizuju postizborne ulične proteste, prenosi Rojters.

"Pozivam vas da izađete na glasanje da ne bismo izgubili ni jedan glas i da bismo nakon toga zajedno, rame uz rame mogli da odbranimo rezultate. Molim vas, nemojte sada posrnuti, imajte vere do samog kraja, sve dok pobeda ne bude u našim rukama", poručio je bivši predsednik preko opozicionog TV kanala, prenosi TASS.

Gruzijske vlasti su ranije upozoravale da će Sakašvili biti uhapšen ako se vrati u Gruziju, a predsednica Salome Zurabišvili izjavila je nakon hapšenja da "neće oprostiti Sakašviliju", optuživši ga je da je namerno pokušao da destabilizuje zemlju.

Odmah nakon hapšenja Sakašvili je započeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria, preneo je ranije TAS S.

"Kad sam ga posetio, bio je kod doktora i na lekarskim pregledima. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da počinje štrajk glađu", rekao je Lomdžaria nakon sastanka sa Sakašvilijem i dodao i da bivši predsednik poriče optužbe i smatra sebe političkim zatvorenikom, preneo je ranije TASS.

Tanjug/AP/Georgian Interior Ministry Press Service

 

 

Advokat: Politički pritvor

Sakašvilijev advokat osudio je juče hapšenje i ocenio da je u pitanju "politički pritvor".

U pismu koje je njegov advokat danas objavio na Tviteru, Sakašvili (53) je ponovo uputio apel svojim pristalicama da glasaju i rekao da iza njegovog hapšenja stoje "izmišljene, lažne presude" ruskog predsednika Vladimira Putina s kojim bivši predsednik Gruzije ima dugu istoriju sukoba.

Njihovo neprijateljstvo je dostiglo vrhunac 2008. godine kada su se ruske mirovne trupe uključile u kratak rat u otcepljenom regionu Gruzije, kada je Putin bio na položaju premijera i podržavao je vojne aktivnosti.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će Sakašvilija, koji je bio predsednik od januara 2004. godine do novembra 2013. godine uhapsiti odmah po dolasku u zemlju.

Njemu se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, iako on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa