Evropa

Francuska stranka Zelenih u trci za predsednika: Žado najavio kandidaturu posle pobede na stranačkim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

09:05

Francuska stranka Zelenih u trci za predsednika: Žado najavio kandidaturu posle pobede na stranačkim izborima
Janik Žado - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Janik Žado, istaknuti član francuske stranke Zelenih i poslanik u Evropskom parlamentu, najavio je kandidaturu na predsedničkim izborima iduće godine nakon što je na unutarstranačkim izborima tesno pobedio protivkandidatkinju Sandrinu Ruso osvojivši 51,03 odsto glasova.


U intervjuu za pariske "Nedeljne novine" Žado je obećao da će umanjiti uticaj predsednika na državne institucije i istakao da posebno želi uspostavljanje sedmogodišnjeg predsedničkog mandata umesto petogodišnjeg kao i neobnovljivost fukcije predsednika i bolju podelu vlasti sa Narodnom skupštinom, prenosi pariski "Mond".

Žado je pokušao da privuče francuske stranke leve orijentacije i s njima uspostavi novi politički blok, ali nije uspeo da dobije podršku levice za svoj program i kandidaturu na predsedničkim izborima koji će biti održani iduće godine.

Žado je izjavio da bi mu za slučaj pobede prioritet bila poljoprivredna tranzicija.

"Od prvog dana napuštam fabričku poljoprivredu. Moramo ponovo da omogućimo da poljoprivrednici koji žive i rade na selu imaju pristojne prihode. To bi pomoglo da se ostvari još jedan cilj - zdrava hrana u Francuskoj", objašnjava Žado i obećava da će stati na put "lobiju koji hara francuskom privredom i zloupotrebljava subvencije i javne politike na štetu klime, zdravlja, životne sredine i socijalne pravde".

Žado je najavio da će svaki evro javnog novca biti uslovljen zaštitom životne sredine.

"Naftna kompanija Total neće dobiti više ni jedan evro sve dok ne odustane od logike da uvek traži više nafte i više gasa pod zemljom. Ovaj program će generisati otvaranje 1,5 miliona novih radnih mesta, revitalizovaće ekonomiju i inicirati novi, uspešan krug ulaganja i odgovorne potrošnje", objašnjava Janik Žado i ukazuje da predsedik Francuske mora biti stub i garant vladavine prava, osnovnih sloboda i zaštite klime".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa