Fokus

Francuski ambasador se vraća u Vašington nakon razgovora Makrona i Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

22/09/2021

-

20:36

Francuski ambasador se vraća u Vašington nakon razgovora Makrona i Bajdena
Džozef Bajden i Emanuel Makron - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska će vratiti svog ambasadora u Vašington sledeće nedelje, saopšeno je nakon što su predsednici Francuske i SAD Emanuel Makron i Džozef Bajden, u telefonskom razgovoru dogovorili susret krajem oktobra.

Tada će dvojica predsednika razmotriti rešavanje diplomatskog spora oko podmornica.

Makron i Bajden su odlučili da "pokrenu proces temeljnih konsultacija sa ciljem stvaranja uslova za osiguranje poverenja", navele su Jelisejska palata i Bela kuća u zajedničkom saopštenju, prenosi AP.

Kako bi se označilo smirivanje tenzija, francuski ambasador u SAD Filip Ejten će se vratiti  u Vašington sledeće nedelje, odlučio je Francuski predsednik.

Podsetimo, Pariz je u petak najavio opoziv ambasadora u SAD, nakon propadanja ugovora o podmornicama između Australije i Francuske.

Naime, nedavni dogovor SAD i Velike Britanije sa Australijom, potpisan 15. septembra, o kupovini podmornica negativno je uticao na Francusku.

Kako je saopšteno, pakt bi trebalo da unapredi odbrambene tehnologije ovih zemalja, ali je nakon objave o potpisivanju izazvao je oštru reakciju Francuske, čiji je postojeći dogovor od 90 milijardi dolara za pomorsku industriju sa Australijom iznenada prekinut.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet