Evropa

Protest u Crnoj Gori zbog ubistva devojke (19): Prijavljivala nevenčanog supruga nekoliko meseci pre smrti

Komentari

Autor: Tanjug, CdM

03/10/2021

-

14:54

Protest u Crnoj Gori zbog ubistva devojke (19): Prijavljivala nevenčanog supruga nekoliko meseci pre smrti
Protest u Crnoj Gori zbog ubistva devojke (19): Prijavljivala nevenčanog supruga nekoliko meseci pre smrti - Copyright Prinstscreen YouTube/Dnevne novine Dan

veličina teksta

Aa Aa

Građani mesta Tuzi nedaleko od Podgorice, danas su na mirnom okupljanju izrazili protest zbog ubistva 19-godišnje Š.B. Oni smatraju da su organi reda i pravosuđe propustili da preventivno deluju i spreče ubistvo devojke i ranjavanje njenog oca Š.Š. (42).

Više desetina okupljenih građana nosilo je transparente na crnogorskom i albanskom jeziku, zahtevajući pravdu u slučaju ubijene devojke.

Nosili su i fotografije nastradali devojke i natpise sa porukama "Učite sinove da žene nisu objekti", "Pravo na život bez nasilja", "Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire", "Juče Šejla, danas ti", "Ovde nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište", prenela je RTCG.

Građanski bunt, kako piše CdM, usmeren je na činjenicu da je ubijena devojka tokom avgusta prijavljivala bivšeg nevenčanog supruga za direktne pretnje po život što je po nalogu tužilaštva policija prekršajno procesuirala.

Organizatori protesta traže od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i potpredsednika Vlade za bezbednost Dritana Abazovića pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu.

"Ovim protestom želimo da podržimo porodicu u potrazi za pravdom i da sprečimo da još života bude izgubljeno usled porodičnog nasilja i nasilja nad ženema",  naveli su iz Centra za ženska prava.

Iz ODT Podgorica juče je saopšteno da tužilaštvo nema ingerencije da preventivno deluje već da goni počinioce krivičnih djela a za konkretno prijavljene pretnje navedeno je da po zakonu potpadaju pod prekršajni odgovornost. Sa druge strane, nevladine sektor izričit je da se mora pooštriti kaznena politika i preventivno delovanje kako bi se sprečilo nasilje u porodici i ugrožavanje prava i života žena.

Reagovali i političari

Ubistvo devojke osudio je na Tviteru potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

"Tragedija u Tuzima poslednji je alarm nadležnim institucijama sistema koje moraju pronaći mehanizme zaštite žrtava nasilja u porodici. Stojimo čvrsto uz naše žene, majke, sestre i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da ih zaštitimo, a počinioce (nasilja) privedemo pravdi", istakao je Abazović.

Reagovao je i poslanik DPS-a Duško Marković i izrazio podršku "opravdanoj reakciji građana".

"To je tragedija koja ne pogađa samo njenu porodicu, već celu zajednicu i društvo. Jedan mladi život je ugašen i to je velika opomena da se svako nasilje mora saseći u korenu", napisao je Marković na svom Tviter nalogu.

Policija, inače, i dalje traga za I. Đ. koji je osumnjičen za ubistvo i od ranije je poznat organima gonjenja zbog nasilja u porodici i sumnje da se bavi neovlašćenom proizvodnjom i prodajom narkotika.

On je, kako se sumnja, 30. septembra hicima iz pištolja prvo ubio suprugu, zatim ranio tasta, a potom pobegao.

Današnji protest je održan u organizaciji dve NVO - Pokret za razvoj Tuzi i Centar za ženska prava.

Komentari (0)

Evropa