Društvo

U poslednje četiri godine skoro 200.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, ministarka najavljuje registar nasilnika

Komentari

Autor: Fonet

13/07/2021

-

11:31

U poslednje četiri godine skoro 200.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, ministarka najavljuje registar nasilnika
U poslednje četiri godine skoro 200.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, ministarka najavljuje registar nasilnika - Copyright MUP/Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović, koja je i predsedavajuća Savetu za suzbijanje nasilja u porodici, istakla je da su se od početka primene zakona, 1. juna 2017. godine, grupe za koordinaciju i saradnju sastale 10.848 puta i razmotrile 192.220 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, te izradile 61.327 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi, saopšteno je iz Vlade.

U istom periodu zamenici javnog tužioca podneli su 72.344 predloga za produženje hitne mere, a sudovi u Republici Srbiji produžili su u 70.732 slučaja hitne mere za 30 dana.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ove godine usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, izrađena je i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i da je, uz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, normativni okvir u ovoj oblasti unapređen.

Važan rad na prevenciji

Mihajlović je, kako saopštava Vlada, na današnjoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici istakla da je ono što nedostaje i na čemu mora da se radi uspostavljanje centralne evidencije o nasilju u porodici kako bi se efikasnije pratila primena zakona.

Zato smo i kroz novu strategiju inicirali formiranje sveobuhvatnog registra koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da bi se sveobuhvatnim registrom obezbedio kontinuitet u praćenju ponašanja nasilnika, što bi pomoglo u proceni rizika od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stvorilo uslove za preventivno delovanje.

Važno je, kako je poručila, da radimo na prevenciji, da ohrabrimo žene da prijave nasilnike, ali i da edukujemo širu zajednicu šta je sve nasilje i da svi imamo odgovornost da prijavimo nasilnike, a žrtve podržimo, kao i da dodatno osnažimo sigurne kuće.

"Kroz rad Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova predložili smo izmenu Porodičnog zakona, da se ukine mogućnost sklapanja maloletničkih brakova, kao i inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, jer maloletnički brakovi treba da budu prepoznati kao nasilje", rekla je Mihajlović.

Obuka policije za primenu zakona

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao na sednici Saveta da MUP sa posebnom pažnjom pristupa problemu nasilja nad ženama i da ima važnu ulogu u institucionalnom sistemu zaštite žrtava od svih oblika nasilja, saopšteno je iz MUP-a.

Vulin, koji je zamenik predsednika tog saveta, naglasio je da kao ministar unutrašnjih poslova garantuje da nijedan policajac nikada neće imati razumevanje za nasilnika, dodavši da svako ko počini nasilje nad ženom ili decom, pored zakonske sankcije, zaslužuje i osudu čitavog društva.

On je istakao da je značajan pomak u borbi protiv nasilja u porodici pokrenut usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, na osnovu kojeg policija ima mogućnost da izrekne hitne mere, odnosno zabrani učiniocu nasilja da prilazi žrtvi i kontaktira je, kao i da privremeno udalji učinioca iz stana.

U cilju što efikasnije primene ovog zakona, kako je dodao, 2.007 policijskih službenika su stekli znanja i veštine postupanja u skladu sa donetim zakonom, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sednici Saveta prisustvovali su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, državne sekretarke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, kao i zamenica republičkog javnog tužioca, pomoćnica ministra zdravlja.

Takođe, bili su prisutni i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Komentari (0)

Srbija