Evropa

Britanija jednostrano ukida Severnoirski protokol?

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

10:14

Britanija jednostrano ukida Severnoirski protokol?
Britanija jednostrano ukida Severnoirski protokol? - Copyright AP Photo/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Frost spremio je predloge da se trajno promeni Severnoirski protokol, kao deo "razvoda" Britanije i EU, a vlada će o tome doneti odluku do kraja sledećeg meseca, objavila je danas britanska štampa.

Vlada će odlučiti da li će jednostrano suspendovati deo sporazuma Bregzit koji se odnosi Severnu Irsku, objavio je "Tajms", prenosi Rojters.

Frost je rekao da je izašao sa predlozima da se trajno izmeni protokol i očekuje se da danas, u govoru na skupu konzervativaca u Mančesteru, objavi da Britanija "ne može doveka da čeka" Brisel, dodao je "Telegraf".

Tokom pregovora o izlasku Britanije iz EU, pitanje Severne Irske bilo je jedan od glavnih problema, zato što je posle Bregzita granica između Severne Irske i Republike Irske postala spoljna granica EU.

Sporazum na Veliki petak iz 1998. godine, kojim je okončan sukob u Severnoj Irskoj, vlada u Londonu obavezala se da će tu granicu da držati otvorenom.

London, međutim, sada nije zadovoljan tim rešenjem.

Frost će, prema navodima "Telegrafa", reći da je zabrinut da će predlog EU o promeni protokola "doneti značajnu promenu koja je potrebna".

Uz apel na EU da bude "ambiciozna", on će upozoriti da "petljanje po ivicama" (protokola) nije dovoljno i da su značajni ponovni pregovori jedini put da se održe "prijateljski odnosi... bazirani na slobodnoj trgovini".

Britanska vlada je apelovala na Brisel mesecima da se počne sa ponovnim razgovorima o Severnoirskom protokolu, kojim se određuju uslovi trgovine između Britanije i njene pokrajine, koja se graniči sa članicom EU, Republikom Irskom.

Iz EU su rekli da neće ponovo pregovarati o uslovima.

Frost, međutim, namerava da poruči da Britanija ne može da čeka i da će, bez skorijeg rešenja, koristeći član 16, jednostrano ukinuti delove protokola sa Severnom Irskom.

Taj član omogućava stranama potpisnicama da jednostrano ukinu delove sporazuma ukoliko se za njih pokažu kao štetni.

Prema delovima njegovog govora, Frost će reći da je "pređen prag" za upotrebu zaštitnih mera povodom člana 16.

Komentari (0)

Evropa