Evropa

"Pandora papiri" otkrili tajne vlasnike britanskih nekretnina: Na spisku šefovi država i bogate porodice iz inostranstva

Komentari

Autor: Guardian, BBC

06/10/2021

-

19:23

"Pandora papiri" otkrili tajne vlasnike britanskih nekretnina: Na spisku šefovi država i bogate porodice iz inostranstva
"Pandora papiri" otkrili tajne vlasnike britanskih nekretnina: Na spisku šefovi država i bogate porodice iz inostranstva - Copyright Tanjug AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi vlada, bogataši, vladajuće porodice i bliskoistočni vladari samo su neki od anonimnih vlasnika nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu vrednih ukupno više od pet milijardi dolara. To je otkrilo istraživanje Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koje je bacilo svetlo na tajna bogatstva i poslovanja brojnih svetskih važnih ličnosti.

Iz procurelih datoteka, najvećeg otkrića ovakve vrste u istoriji, Guardian je uspeo da identifikuje oko 600 pojedinaca koji su koristili tajne ofšor kompanije kako bi svoje kupovine imovine u Britaniji držali u tajnosti. Mnoge nekretnine nalaze se u najekskluzivnijim delovima Londona: Mejfer, Najtsbridž, Kensigton i Belgravija.

Procenjuje se da se britanska imovina u vrednosti većoj od 230 miliona dolara drži u inostranstvu, od čega većina anonimno. Guardian piše da će "Pandorini papiri" verovatno pojačati pritisak na vladu da usvoji prethodna obećanja i primora vlasnike iz inostranstva da javno registruju svoja vlasništva u Velikoj Britaniji.

Napominje se da je kupovina imovine preko ofšor kompanije legalna. Međutim, tajnovitost može da poveća rizik od zloupotrebe tržišta nekretnina u Velikoj Britaniji radi izbegavanja plaćanja poreza i pranja novca, što je dovelo do ponovljenih obećanja vlade da če prepraviti sistem.

Kupci nekretnina sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu zakonski su dužni da budu identifikovani u registru, ali "rupa u zakonu" znači da oni koji su dovoljno bogati da angažuju advokate i računovođe za stvaranje ofšor entiteta mogu da sakriju svoje vlasništvo od pogleda javnosti.

Ko je sve na listi?

Nekoliko britanskih medija, uključujući Guardian i BBC, kroz višemesečno istraživanje identifikovalo je stotine anonimnih vlasnika. Ovo otkrivanje samo po sebi ne ukazuje na nezakonitost, ali nedostatak transparentnosti i odgovornosti oko njih izaziva zabrinutost, pišu ovi britanski mediji.

Istraživanje je pokazalo da je veliki broj kupaca iz inostranstva, često politički aktivnih, koristilo ofšor rute za kupovinu nekretnina u Britaniji. Među njima je kralj Jordana Abdulah II, čija je imovina u ekskluzivnoj londonskoj četvrti Belgravija deo međunarodnog luksuznog carstva nekretnina vrednog više od 100 miliona dolara.

On je naveo bezbednost kao razlog za držanje ovih nekretnina anonimno i rekao da nisu korišćena javna sredstva za njihovu kupovinu.

BBC navodi da je kralj tajno potrošio više od 90 miliona dolara na carstvo nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Od kada je došao na vlast 1999. godine kupio je 15 nekretnina na lokacijama kao što su Malibu u Kaliforniji i London i Askot u UK.

Osim kralja Jordana, nekretnine u Britaniji držali su i članovi vladajuće porodice Azerbejdžana. Porodica Ilhama Alijeva, sa bliskim saradnicima, bila je uključena u imovinske sporazume vredne preko 540 miliona dolara.  

Tanjug AP/Matt Dunham

Nekretnina povezana sa predsednikom Azerbejdžana

Na listi su i članovi porodice predsednika Kenije Uhurua Kenijate, koji je koristio kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima kako bi stekao stan u Vestminsteru.

Tani Abdula TJ al Tani, član katarske vladajuće porodice kupio je 16 nekretnina u Londonu u priodu od 2010. do 2018. godine u vrednosti od oko 870 miliona dolara.

Na spisku je i ruski oligarh Mihail Gutserijev, koji se nalazi na listi sankcija EU, SAD i Britanije zbog veza sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, poseduje nekretnine u vrednosti od oko 60 miliona dolara, pokazali su podaci. Predstavnici porodice rekli su da Gutserijev nema interesa u imovini koja je stečena pre 15 godina, te da je njegov sin Said Gutseriev, preduzetnik i stvarni vlasnik većine imovina, državljanin Velike Britanije.

Još jedan ruski državljanin, političar Aleksej Čepa, koristio je kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima kako bi stekao vilu u Holand Parku u Londonu 2011. godine od deset spavaćih soba. Nekretnina koja ima sopstveni bioskop i bazen, prodata je ove godine za 34 miliona dolara.

"Sticanje bilo koje imovine koja je možda izvršena pratila bi apsolutno odgovarajuće procese kako se tada savetovalo", rekao je njegov predstavnik.

BBC piše da je na listi i ukrajinski oligarh Genadij Bogoljubov, koji se inače nalazi pod istragom FBI zbog optužbi za navodno pranje novca. Preko ofšor kompanija on poseduje nekoliko nekretnina u UK, koje su zamrznute u sudskom postupku.

Osim inostranih lidera, na spisku je i nekoliko političara iz Velike Britanije.

Šta će britanska vlada da uradi?

Planove za stvaranje registra stranih kompanija koje u posedu imaju imovinu u Britaniji prvi put je 2016. godine objavio premijer Dejvid Kameron. Nacrt zakona je objavljen dve godine kasnije, a "napredak" u promeni zakona obećan je u govoru kraljice Elizabete II iz 2019. godine.

Ranije ove godine, nakon samita G7, vlada je ponovila svoju posvećenost stvaranju javnog registra inostranih subjekata koji poseduju nekretnine u Velikoj Britaniji.

Međutim, BBC piše da zakon još nije predstavljen u parlamentu i nije naveden kao jedan o zakonodavnih prioriteta u ovogodišnjem kraljičinom govoru.

Komentari (0)

Evropa