Evropa

Bivši britanski premijer u "Pandora papirima", kako su Toni Bler i njegova supruga uštedeli 400.000 dolara

Komentari

Autor: ICIJ, Guardian, BBC

04/10/2021

-

18:22

Bivši britanski premijer u "Pandora papirima", kako su Toni Bler i njegova supruga uštedeli 400.000 dolara
Bivši britanski premijer u "Pandora papirima", kako su Toni Bler i njegova supruga uštedeli 400.000 dolara - Copyright profimedia, AP/Aaron Chown

veličina teksta

Aa Aa

Tajna bogatstva i poslovanja svetskih lidera, političara i milijardera isplivala su na svetlost dana nakon curenja finsnijskih dokumenata koji su objavljeni u okviru velikog istraživnja poznatog pod nazivom "Pandora papiri". Ovi dokumenti, između ostalog, pokazuju da su nekadašnji britanski premijer Toni Bler i njegova supruga uštedeli oko 400.000 dolara kupovinom jedne nekretnine u Londonu.

Nekoliko desetina državnika, milijardera, ali i ličnosti iz javnog života povezani su, kako je otkrilo istražvanje Međunarodnog konzorcijma istraživačkih novinara u saradnji sa 150 medija širom sveta, sa kompanijama koje koriste "poreske oaze" kako bi preko ofšor kompanija uvećali svoja bogatstva.

ICIJ podseća da je Bler u politici od 1994. godine i da je kao premijer Ujedinjenog Kraljevstva služio u tri mandata od 1997. do 2007. godine. Njegova supruga je advokat, a navodi se i podatak koji je 2017. godine objavio "Dejli mejl" da je, od kad je Bler napustio kabinet, par kupio više od 38 nekretnina vrednih skoro 50 miliona dolara.

Bračni par Bler zapravo nije uradio ništa nezakonito, odnosno nema dokaza da su oni pokušali da izbegnu porez na imovinu, podaci koji su isplivali pokazuju rupu koja omogućava bogatim vlasnicima nekretnina da ne plaćaju porez uobičajen za obične Britance.

Vlasnici zgrade preko ofšor kompanije

Kako se navodi, početkom 2017. godine Toni i Čeri Bler registrovali su kompaniju po imenu "Harcourt Ventures Ltd", firmu za iznajmljivanje nekretnina, navodi se u zvaničnim zapisima. 

Tog leta kompanija je kupila entitet na Britanskim Devičanskim Ostrvima po imenu "Romanstone International Ltd,", koja je posedovala zgradu u Londonu u vrednosti od 8,8 miliona dolara.

"Romanstone International" je bio produženica firme za nekretnine u vlasništvu porodice Zajed bin Rašid al Zajani, bahreinskog ministra za industriju i turizam. "Pandora papiri" su prvi put zapravo otkrili vezu između Aj Zajanijevih i londonske nekretnine.

Sticanjem kompanije koja već poseduje nekretninu, umesto što su je direktno stekli, Blerovi nisu morali da plaćaju porez na imovinu, kažu stručnjaci koje je konsultovao "Gardijan". Aranžman, koji je legalan, omogućio im je da uštede više od 400.000 dolara.

Tanjug AP/Victoria Jones

 

U izjavi za BBC, portpatol Blera je reao da su oni "bili svesni da se porez na zemljište ne plaća u vezi sa kupovinom akcija" i da je prodavac tražio da "struktuira transakciju na ovaj način".

U toj zgradi u Londonu se sada nalazi sedište konsultantske kuće Čeri Bler. Ona danas služi za savetovanje vlada širom sveta.

Kompanija na Britanskim Devičanskim Ostrvima "Romanstone Inernational" zatvorena je 2018. godine, a britanska firma koja poseduje zgradu i dalje je aktivna.

Objašnjenje Blerovih

Upitana za komentar Čeri Bler je rekla da njen suprug nije bio uključen u transakciju i da su "svi aranžmani napravljeni izričto radi vraćanja kompanije i zgrade u britanski poreski i regulatorni režim, svi porezi su plaćeni od tada i svi računi podneseni u skladu sa zakonom".

Rekla je i da "nije htela da bude vlasnik kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima" i da je "prodavac za svoje potrebe samo želeo da proda kompaniju". Inače, tvrdi se da dve strane nisu znale sa kim posluju.

Preko svog advokata Al Zajaniji su rekli da su "njihove kompanije poštovale sve britanske zakone i u prošlosti i sada". 

Da podsetimo, "Pandora papiri" predstavljaju curenje skoro 12 miliona dokumenata i dosijea koji otkrivaju tajno bogatstvo i poslovanje svetskih lidera, političara i milijardera.

Podatke su prikupljali Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i doveli do jedne od najvećih globalnih istraga ikada. Više od 600 novinara iz 117 zemalja pregledalo je skrivena bogatstva nekih od najmoćnijih ljudi na planeti.

Komentari (0)

Evropa