Politika

U "Pandora papirima" četiri političara iz Srbije: Procurela dokumenta o Siniši Malom i slučaju 24 apartmana u Bugarskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Krik

04/10/2021

-

10:42

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U "Pandora papirima", procurelim dokumentima koja su razotkrila veze brojnih svetskih moćnika i bivših i sadražnih državnika sa kompanijama koje koriste poreske rajeve, nalazi se i četiri političara iz Srbije, pokazalo je globalno novinarsko istraživanje koje je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) u saradnji sa 150 medija širom sveta. 

Mediji koji su učestvovali u velikom istraživanju, objavili su i imena političara iz regiona koji se pojavljuju u "Pandora papirima". Među njima je i aktuleni ministra finansija Srbije Siniša Mali.

Ministar finansija Srbije i nekadašnji gradonačelnik Beograda, u međunarodnom projektu "Pandorini papiri" pojavljuje se u vezi sa vlasništvom u dve of-šor kompanije. Dokumenta u kojima se spominje Mali procurela su iz agencije za osnivanje ofšor firmi "Trident Trust", čiji je aketuleni ministar finansija Srbije bio klijent.

Ta dokumenta, prema navodima KRIK-a, portala koji je učestvovao u istraživanju "Pandorini papiri", potvrđuju da je Mali bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj.  On je, kako navodi KRIK, kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Reč je o slučaju sa kojim je Srbija već upoznata 2015. godina kada je objavljeno da je Mali, koji je tada obavljao funkciju gradonačelnika Beograda, u bugarskom letovalištu "Sveti Nikola", na obali Crnog mora, kupio 24 luksuzna stana. Mali je tada demantovao ove informacije.   

On je 2015. godine, kada su prvi put objavljena saznanja o slučaju, rekao da u toj zemlji ima jedan stan, a nikako 24, i da je taj jedan "pošteno zarađen". Naveo je i da je reč o nizu neistina i insinuacija u vezi sa njegovim profesionalnim životom.  

"Moj posao konsultanta u privatnoj firmi 2012. je bio da radim za druge i da ih savetujem kako da najbolje ostvare svoje poslovne ciljeve, uključujući i kupovinu stanova. U spornom tekstu ne navodi se bilo kakav podatak koji ima veze sa mojim obavljanjem funkcije gradonačelnika, već se navode podaci iz mog profesionalnog života i to dok sam radio privatno", naveo je tada Mali.  

Vrednost pomenutih apartmana je, prema navodima Krika, procenjena na pet miliona evra, i kako preciziraju Mali je tada izjavio da ne stoji iza dve ofšor kompanije, "Brigham Holding & Finance Inc." i "Etham Invest & Finance Corp.", koje su kupile preostala 23 apartmana.     

U novom izveštaju KRIK-a navodi se da su kompanije osnovane su na Devičanskim ostrvima, čuvenom poreskom raju u Karipskom moru, gde zbog netransparentnosti koja je prisutna u državi, vlasnici kompanija mogu svoj identitet da drže u tajnosti.     

"Prvo je Trident Trust za Malog registrovao dve ofšor kompanije: Brigham Holding & Finance Inc. i Etham Invest & Finance Corp., a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj – „Erma 11“ i „Erul 11“ – koje su u svom vlasništvu imale apartmane", navodi KRIK-a.    

U dokumentima o kupoprodaji stanova, kako se dodaje, Mali je bio naveden kao direktor of-šor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a "nova dokumenta u projektu Pandorini papiri - sertifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija".    

KRIK navodi i da je kupovinu stanova Mali je sproveo tokom 2012. i 2013. godine u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Apartmane je, dodaje se, kupio od firme Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka ruske naftne kompanije "Lukoil".   

Mali je, kako se dodaje, prve stanove, počeo da prodaje 2013. i 2014. godine kada je dva apartmana prodao za ukupno 120.000 evra, a zatim je izašao iz vlasništva of-šor kompanija u avgustu 2014, nekoliko meseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda. Apartmane je, kako se dodaje, prebacio na tamošnju advokaticu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko njih.  

Inače, na mapi objavljenoj na sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), na kojoj se prikazuje odakle su osobe koje su obuhvaćene istraživanjem "Pandora papiri", stoji da je, kada je reč o Srbiji, u pitanju četiri političara. 

Euronews Srbija

Komentari (0)

Srbija