Evropa

Problemi zbog Makronovih komentara: Francuski ambasador u Maliju pozvan na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2021

-

08:56

Problemi zbog Makronovih komentara: Francuski ambasador u Maliju pozvan na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Yoan Valat

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Malija pozvalo je na razgovor francuskog ambasadora u Bamaku zbog komentara predsednika Emanuela Makrona, za koje su rekli da su neprijateljski i neprijatni.


Ovo je posljednji u nizu događa u napetom sporu između Malija i njegovog ključnog vojnog partnera Francuske, a zbog izveštaja da bi Bamako mogao da regrutuje ruske plaćenike, dok Pariz planira da smanji broj od 5.000 vojnika za antiterorističku misiju u ovom regionu, navodi agencija Rojters.

Premijer Malija Čogela Maiž optužio je Francusku da ju je napustila u zajedničkoj borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Francuski predsednik je prošle nedelje odbacio tu optužbu i nazvao premijerovu izjavu "sramotom", jer dolazi od osobe koja je na položaju posle dva uzastopna puča i vlade koja ima "nulti demokratski legitimitet."

Kao odgovor na ove tvrdnje, malijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je pozvalo francuskog ambasadora da ga obavesti o ovome.

Na sastanku, kako je saopštilo Ministarstvo, ministar inostranih poslova Diop "oštro je reagovao na Makronove primedbe, koje će verovatno naštetiti razvoju prijateljskih odnosa".

Pozvao je obe strane da zauzmu konstruktivan pristup i da daju prioritet suzbijanju pobune u regionu.

Nasilje u afričkoj regiji Sahel, pojačalo se poslednjih godina uprkos prisustvu hiljada trupa Ujedinjenih nacija, regionalnih i zapadnih trupa.

Komentari (0)

Evropa