Evropa

U Rusiji rekordan broj preminulih šesti dan zaredom, a imaju nekoliko domaćih vakcina protiv korone - šta se to dešava?

Komentari

Autor: Tara Tomović

06/10/2021

-

16:15

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

U Rusiji je u poslednja 24 sata prvi put od početka pandemije registrovano više od 900 dnevnih smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Kako je saopštio krizni štab te zemlje, od poslednjeg preseka preminulo je 929 osoba, a prijavljena su 25.133 nova slučaja zaraze, prenosi Intefaks. Najviše preminulih je u Moskvi 71, a u glavnom gradu zabeležen je i najveći broj novozaraženih, 3.589.

Ovo je šesti dan kada Rusija prijavljuje rekordno veliki broj smrtnih slučajeva. Štaviše, u Moskvi, epicentru epidemije gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je samo u prošloj sedmici broj inficiranih porastao za 30 osto, a hospitalizacija za 20 odsto.

Koronavirus je u Rusiji do sada otkriven kod 7.662.560 osoba, od kojih je 212.625 preminulo. Da ironija bude veća, Rusija je država koja je proizvela i odobrila nekoliko vakcina protiv kovida 19.

Uprkos tome, do prošle nedelje 33,5 odsto od 146 miliona stanovnika Rusije primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a samo 27,4 odsto je potpuno vakcinisano.

Šta se to dešava u Rusiji?

Određeni broj ruskih regiona ima organičeno prisustvo masovnim događajima i ograničen pristup nekim javnim mestima, poput pozorišta, bioskopa, restorana i barova koji ostaju dostupni samo za one koji su vakcinisani, nedavno su se oporavili od kovida ili su bili negativni u poslednja 72 sata.

Međutim, kritičari tvrde da ni ove mere nisu dovoljne da uspore porast broja obolelih.

U nekim delovima zemlje, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, život se odvija normalno, pri čemu preduzeća posluju uobičajeno i slabo se primenjuju mere.

Istovremeno ogroman, ali ipak nedovoljno finansiran zdravstveni sistem u Rusiji počeo je da pokazuje znake preplavljenosti pandemijom.

AP Photo/Pavel Golovkin; Denis Kaminev; Alexander Zemlianichenko;

 

Ruski mediji su izvestili da se dugi redovi vozila hitne pomoći ponovo formiraju ispred bolnica u Sankt Peterburgu, drugom po veličini gradu u zemlji, a pacijenti često ne mogu ni da nađu slobodan krevet u bolnici.

Zvaničnici su za to okrivli nizak nivo vakcinacije. Komentarišući rekordan broj smrtnih slučajeva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da je "glavni uzrok" porasta smrtnosti "nedovoljna stopa vakcinacije".

"Virus postaje sve ljući, a nivo vakcinacije nedovoljan. I po pravilu, oni koji nisu vakcinisani ozbiljno se razboljevaju i, nažalost, umiru", rekao je Peskov novinarima u utorak.

Peskov je pripisao spor tempo imunizacije "nedovoljno aktivnoj kampanji koja treba da objasni da ne postoje alternative vakcinaciji".

Stručnjaci su ukazali da je na to uticalo nekoliko drugih faktora, poput nepoverenja izazvanog odobrenjem i uvođenjem dominantne domaće vakcine Sputnjik V, dok još nisu dovršena opsežna ispitivanja neophodna za utvrđivanje njene bezbednosti i efikasnosti, kao i nedostatak motivacije za vakcinaciju u vreme kada je na snazi nekoliko ograničenja.

U jeku svega toga, pojavila se i zbunjujuća poruka koju su prenele sve ruske novinske kuće, a u kojoj čelnica državne zdravstvene agencije Rospotrebnadzor Ana Popova zabranjuje sve masovne događaje u svetlu novog talasa, da bi se kasnije ispravili rečima da Popova "ustvari nije najavila nikakva nova ograničenja već je govorila o postojećim, koja zabranjuju javne događaje za više od 3.000 ljudi".

Mišustin nezadovoljan stopom vakcinacije

I najviši zvaničnik kabineta Rusije u ponedeljak je kritikovao usporavanje stope vakcinacije u zemlji što je doprinelo najgorem talasu koronavirusa u ovoj zemlji, ali i smrtnosti koja nije viđena od početka pandemije.

Premijer Mihail Mišustin rekao je da su zdravstveni zvaničnici olakšali ljudima u 11 vremenskih zona u zemlji da se vakcinišu i dobiju lekove protiv kovida 19.

"Ali, nivo vakcinacije nije dovoljan da zaustavi širenje infekcije", rekao je Mišustin tokom sastanka radne grupe.

On je dodao da je vlada "ozbiljno zabrinuta" zbog porasta infekcija.

"Morbiditet se povećava u većini ruskih regiona. U bolnicama je dvostruko više pacijenata nego u isto vreme prošle godine", istakao je.

Podsticaj za vakcinaciju

Potpredsednica vlade Rusije Tatjana Golikova najavila je juče da će se regionima u kojima nema koronavirusa odobravati grantovi kojima će rešavati lokalne probleme.

Prema rečima Golikove, na jednoj od sednica vlade na kojoj su razmatrane antiepidemijske mere diskutovalo se i o nacrtu rezolucije vlade kojom bi se "definisali kriterijumi za dodeljivanja statusa teritorije bez koronavirusa", što je uslov za dobijanje grantova kao stimulativne mere, prenosi TAS S.

Grantovi bi se koristitili za rešavanje regionalnih problema na koje ukazuju građani koji tamo žive, objasnila je Golikova.

Komentari (0)

Evropa