Evropa

Danska, Švedska i Finska suspenduju vakcinaciju mlađih osoba vakcinom Moderna

Komentari

Autor: Euronews

07/10/2021

-

09:24

Danska, Švedska i Finska suspenduju vakcinaciju mlađih osoba vakcinom Moderna
Vakcine - Copyright Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

Danska, Švedska i Finska suspendovale su vakcinaciju mlađih osoba vakcinom kompanije Moderna.

Nordijske zemlje su svoju odluku zasnovale na jednoj neobjavljenoj nordijskoj istraživačkoj studiji koja obuhvata podatke iz Finske, Švedske, Norveške i Danske.

Finska će obustaviti upotrebu vakcine "Moderna" protiv kovida-19 kod muškaraca rođenih 1991. godine i kasnije, nakon što su prijavljene retke kardiovaskularne nuspojave, saopštio je danas finski Zavod za zdravlje i socijalnu zaštitu.

Danska je u sredu objavila da pauzira upotrebu Moderna vakcine protiv koronavirusa za mlađe starosne grupe nakon izveštaja o mogućim retkim kardiovaskularnim nuspojavama.

Zdravstvena uprava Danske saopštila je da je donela odluku iako je "upala srca izuzetno retka nuspojava koja često ima blagi tok i prolazi sama od sebe".

To je u sredu uradila i Švedska koja je objavila da obustavlja upotrebu vakcine kompanije Moderna kod osoba rođenih 1991. godine i kasnije, nakon što su prijavljene moguće retke nuspojave, kao što su upala srčanog mišića i bolest srčane maramice, saopštila je danas Švedska agencija za javno zdravlje.

Kao razlog, švedska agencija navodi znake "povećanog rizika od nunspojava", kao što su miokarditis i perikarditis tj. upala srčanog mišića, odnosno retka bolest srčane maramice.

Agencija, međutim, napominje da je jako mali rizik od toga da se kod nekog razviju ove bolesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa