Evropa

Poreske odlakšice za vakcinisane? Predsednik Lekarske komore Austrije predlaže novu meru

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

12:10

Poreske odlakšice za vakcinisane? Predsednik Lekarske komore Austrije predlaže novu meru
Austrija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Lekarske komore Austrije Tomas Sekeres zatražio je poreske olakšice za vakcinisane, kao meru za podsticanje rasta stope vakcinacije u Austriji.

Samo oko 61 odsto stanovništva Austrije je potpuno imunizovano protiv koronavirusa, što je, prema njegovim rečima, premalo u borbi protiv pandemije.

Sekeres smatra da bi poreske olakšice za vakcinisane bile efektivna i mera koja vodi ka cilju - povećanja stope vakcinisanosti.

"Svako ko se vakciniše daje važan doprinos povratku normalnosti i izbegavanju zaključavanja, što je mera koja je skupo koštala državu. Tu spremnost država treba da nagradi, u aktuelnoj vanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, poreskim olakšicama", predložio je on.

Sekeres je kazao da treba izvagati troškove te mere, nagraditi lični doprinos društvu, i troškove po privredu i socijalne posledice mogućeg daljeg zaključavanja ili zadržavanje mera, te i opterećenje po zdravstveni sistem.

O visini poreskih olakšica, i primeni te mere, treba, dodaje, da odluči politika.

Ukazao je na studije i istraživanja koja pokazuju da dalji podsticaji deluju motivišuće na nevakcinisane.

"Ako uspemo, visokom stopom vakcinacije da ukinemo epidemiološke mere, onda bi se ova investicija svakako isplatila", poručio je Sekeres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa