Evropa

Šef kabineta Viktora Orbana: Odluka poljskog suda pogrešno protumačena

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

17:59

Šef kabineta Viktora Orbana: Odluka poljskog suda pogrešno protumačena
Viktor Orban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka poljskog Ustavnog suda pogrešno se tumači u Evropi, pošto spor nije oko toga ima li pravo Evropske unije prednost nad nacionalnim zakonodavstvom, već u kojim oblastima ta prednost postoji, smatra zvaničnik u mađarskoj Vladi Gergelji Guljaš.

Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, je pojasnio da se ne radi o prvenstvu, već o obimu prava, i dodao da je u nekim oblastima, poput prava konkurencije, zajedničko evropsko zakonodavstvo neophodno i da bi njegove odredbe trebalo primenjivati čak i na štetu nacionalnih propisa, prenosi MTI.

Mađarski premijer je potpisao danas rezoluciju kojom se pozdravlja odluka Ustavnog suda Poljske, koji je osporio prvenstvo zakona Evropske unije nad nacionalnim zakonima, i optužio institucije EU da su previše proširile ovlašćenja.

U rezoluciji, mađarska Vlada poziva institucije EU da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka.

Mađarska rezolucija naglašava da je "loša praksa institucija EU kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlašćenja naterala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva".

"Prvenstvo zakona EU bi trebalo da se primeni samo u oblastima gde EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima", navodi se u dokumentu.

Objava mađarskog stava usledila je posle zajedničke izjave nemačkih i francuskih ministara spoljnih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obavezu da poštuje zakone Evropske unije, u kojoj se nalazi od 2004. godine.

"Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničnom odanošću zajedničkim vrednostima i pravilima", poručio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan u petak uveče.

On je dodao da poštovanje i pridržavanje mera mora da važi za svaku članicu, uključujući i Poljsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa