Evropa

Kraljica prvi put pred Britancima posle smrti supruga: Obelodanjeni planovi vlade

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews/ T.K.

11/05/2021

-

13:45

Kraljica prvi put pred Britancima posle smrti supruga: Obelodanjeni planovi vlade
Kraljica prvi put pred Britancima posle smrti supruga: Obelodanjeni planovi vlade - Copyright Tanjug/ Eddie Mulholland/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta II danas se na svečanosti u Vestminsterskoj palati obratila sa planovima Vlade uoči početka zasedanja parlamenta. Ovo je njeno prvo pojavljivanje nakon smrti princa Filipa.

Tokom obraćanja kraljica je pročitala zakone koje bi vlada trebalo da usvoji tokom naredne godine, a koji se tiču širokog spektra pitanja, od otvaranja novih radnih mesta i zdravstva do uklanjanja birokratije nakon Bregzita.

"Prioritet moje vlade je osiguranje nacionalnog oporavka od pandemije koji će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti jačim, zdravijim i prosperitetnijim nego ranije", rekla je kraljica Elizabeta II u govoru koji je napisala vlada.


"Da bi to postigla, moja vlada će poboljšati mogućnosti u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, podržavajući radna mesta,preduzeća i ekonomski rast, i baveći se posledicama pandemije na javne usluge", navela je kraljica.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je da njegova vlada ima "istorijsku priliku" da promeni zemlju i obećao nacionalni oporavak od pandemije virusa korona.

Tanjug/Stefan Roušeau/Pool via AP)

 

 

U uvodnom delu vladinih obećanja, Džonson je naveo da kriza ni na koji način nije umanjila vladinu ambiciju ili apetit za promenama.


"Data nam je istorijska prilika da se stvari promene na bolje", poručuje Džonson.

Pompezna ceremonija izostala zbog epidemije

Događaj je počeo povorkom kraljice od Bakingemske palate do Vestimnstera u pratnji konjice, ali zbog epidemioloških mera, nije upriličena uobičajena pompezna ceremonija.

U salu Parlamenta ranije su stigli i princ Čarls i Vojvotkinja od Kornvela Kamila, kao i premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Uz trube je najavljen njen dolazak do čela Doma lordova, a nakon toga je otpočeo govor.

Tanjug/ Richard Pohle/Pool via AP

 

Zvaničnik Doma lordova, poznat kao "Crni Rod", poslat je da pozove predstavnike donjeg doma, Doma komuna. Tada mu se vrata zatvaraju pred licem, što je predstavlja tradiciju koja datira iz građanskog rata, a koja simbolizuje nezavisnost naroda od monarha.

Pojedini običaji tokom ceremonije obraćanja monarha vuku korene još iz 16. veka, a konkretno ova ceremonija datira od  od otvaranja obnovljene Palate Vestminster 1852. godine.

Komentari (0)

Evropa