Evropa

Evropski sud za ljudska prava: Vatikan ima imunitet, ne može biti tužen zbog zlostavljanja

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

12:37

Evropski sud za ljudska prava: Vatikan ima imunitet, ne može biti tužen zbog zlostavljanja
Evropski sud za ljudska prava: Vatikan ima imunitet, ne može biti tužen zbog zlostavljanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava odlučio je danas da Vatikan ne može biti tužen pred lokalnim sudom zbog seksualnog zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici.

Time je, ocenjuje američka agencija AP potvrdio da Sveta Stolica uživa suvereni imunitet i da joj se počinjena krivična dela sveštenika i katoličkih velikodostojnika ne mogu pripisati.

Evropski sud za ljudska prava odbacio je slučaj koji su pokrenule 24 osobe koje tvrde da su žrtve seksualnog nasilja sveštenika u Belgiji i da je Vatikan odgovoran zbog “strukturalnih nedostataka“ zbog kojih je Katolička crkva decenijama prikrivala slučajeve sveštenika koji su silovali i maltretirali decu.

Oni su se žalili sudu u Strazburu nakon što su belgijski sudovi zaključili da nemaju nadležnost, s obzirom na imunitet Svete Stolice kao suverene države, što je ponovio u svojoj odluci i Evropski sud, koji je saopštio i da se ne primenjuje izuzetak od tog pravila jer se pogrešno postupanje biskupa u slučajevima zlostavljanja ne može pripisati Vatikanu.

Presuda Veća doneta danas je prvi put da Evropski sud razmatra imunitet Svete Stolice, a obe strane imaju tri meseca da zatraže da slučaj razmotri Veliko veće suda radi konačne odluke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa