Evropa

Putin negirao da Rusija koristi gas kao političko oružje: To je glupost, nikoga nećemo odbiti

Komentari

Autor: BBC

13/10/2021

-

19:37

Putin negirao da Rusija koristi gas kao političko oružje: To je glupost, nikoga nećemo odbiti
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je negirala korišćenje energije kao političkog oružja, usred naglog porasta cena širom Evrope zbog kojih su računi za gas u mnogim domaćinstvima otišli u nebesa.

Kako prenosi BBC, Moskva se poslenjih nedelja suočila sa optužbama da je doprinela krizi i visokim cenama gasa odbijajući da isporuči dodatne količine Evropi.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da su takve tvrdnje "potpuna glupost ... i politički motivisana glasina".

Govoreći na moskovskom energetskom forumu u sredu, Putin je za trenutnu krizu okrivio Evropu, rekavši da nakon hladne zime Evropljani nisu nabavili dovoljne količine gasa u skladišta.

Rekao je da je "veoma važno" "predložiti dugoročni mehanizam za stabilizaciju tržišta energije".

Putin je naglasio da Gazprom, ruski gasni gigant, snabdeva Evropu gasom na maksimalnom nivou prema postojećim ugovorima i da je spreman da pruži više ako se to zatraži.

"Povećaćemo isporuku onoliko koliko naši partneri budu tražili od nas. Nema odbijanja, nikoga nećemo odbiti", rekao je on.

Cene energije dostigle su rekordne vrednosti iz različitih razloga, među kojima i velika potražnja za prirodnim gasom dok se privrede oporavljaju od pandemije Kovida-19.

Cena gasa porasla 250 odsto od januara

Kako navodi BBC, cena gasa porasla je za 250 odsto od januara, što je izazvalo skok u troškovima za potrošače i preduzeća.

Međunarodna agencija za energetiku veruje da bi Rusija mogla da učini više za povećanje dostupnosti gasa u Evropi.

Kritičari sumnjaju da Kremlj koristi krizu da ubrza evropsko odobrenje za novi gasovod u Rusiji.

Kada evropski regulatori potpišu papire, Severni tok 2 će prenositi prirodni gas iz Rusije u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

Protivnici naftovoda veruju da je to politički projekat osmišljen da poveća zavisnost Evrope od ruske energije. Pristalice insistiraju da će Evropi obezbediti jeftinije i efikasnije snabdevanje gasom.

Vladimir Putin je u sredu insistirao da je Severni tok 2 "komercijalni projekat".

Evropska komisija predložila mere protiv krize

Evropska komisija predložila je instrumente kojima bi trebalo da se utiče na ublažavanje krize nastale porastom cena gasa, na međunarodnom tržistu.

Predloženi instrumenti uglavnom predstavljaju spisak mera koje su već na raspolaganju zemljma članicama kao što su smanjenje poreza, subvencije za pogođene industrijske grane kao i finasijsku pomoć najugroženijim građanima i mogucnost odgalanje plačanja računa.

U Briselu naglašavaju da nema "neposrednog rizika" od nestašice gasa i predviđaju da će se cene stabilizovati do aprila 2022. godine.

"Zabrinunutost je razmljiva i opravdana. Zima dolazi, a mnogima su računi za struju veći nego što su bili decenijama unazad. Cene gasa skaču širom sveta najviše zbog velike potražnje u Aziji. Kako se svet opravlja od Kovida tako dolazi do gladi za energentima", kaže evropska komesarka za energetiku, Kadri Simson.

Evropska komsija predložila je i "dobrovoljnu" zajedničku nabavku gasa na nivou EU što bi trebalo da omogući povoljnije cene, ali i pregovaračku poziciju pogotovo kada je reč o nabavci priorodnog gasa iz Rusije.

Komisja kaže da će imati nultu toleranciju za manipulacije na energetskom tržistu gasa i uglja, a da se sa partnerima razgovara o obebeđivanju likvidnosti isporuka gasa.

Dodaje se da su trenutne zalihe gasa u EU na 76 procenata (u odnosu na desetogodišnji prosek od 90 procenata) i da nema neposrednog rizika od nestašice gasa u EU.

Komentari (0)

Evropa