Evropa

Pobeda aktivista - sud presudio da vlada Francuske mora da popravi ekološku štetu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

14:53

Pobeda aktivista - sud presudio da vlada Francuske mora da popravi ekološku štetu
Žan-Fransoa Džulijard - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski sud je naložio državi da mora da poštuje svoje obaveze u pogledu klimatskih promena, saopštile su danas organizacije za zaštitu životne sredine koje su pokrenule ovaj slučaj.

"Pobedili smo. Država ne samo da mora nadoknaditi kašnjenja, već mora popraviti i bilo kakvu štetu", napisala je direktorka Oksfama za Francusku Sesil Duflo na Tviteru, a prenosi agencija Rojters.

Okfsam je jedna od četiri organizacije koje su pokrenule slučaj protiv francuske vlade, zajedno sa Grinpisom i Fondacijom Nikola Ulo.

"Francuska država je osuđena. Promena njenih akcija u vezi sa klimom je u velikoj meri sankcionisana", napisao je direktor Grinpisa za Francusku Žan-Fransoa Džulijard na Tviteru.

U presudi Pariskog upravnog suda se francuskoj vladi nalaže da preduzme sve neophodne mere da popravi ekološku štetu i spreči pogoršanje situacije najkasnije do kraja 2022. godine.

Francuska je jedna od nekoliko zemalja u kojima aktivisti za zaštitu životne sredine koriste pravosudni sistem kako bi primorali svoje vlade da preduzmu brže mere protiv globalnog zagrevanja.

Komentari (0)

Evropa