Evropa

Šef diplomatije EU najavljuje nove sankcije Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

19:25

Šef diplomatije EU najavljuje nove sankcije Belorusiji
Šef diplomatije EU najavljuje nove sankcije Belorusiji - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da EU mora brže da se kreće u pravcu donošenja novih sankcija protiv beloruskih vlasti odgovornih za prinudno spuštanje aviona i hapšenje dvoje putnika na aerodromu u Minsku.

"Evropski lideri su bili jasani, ali oni ne donose odluke, samo smernice. Na ministrima spoljnih poslova je da donesu odluke. Moramo brže da se krećemo i rad na novim sankcijama već je počeo", poručio je Borelj.

profimedia

 Protaševič uhapšen je uhapšen nakon što je avion prizemljen zbog navodne sumnje o podmetnutoj bombi

On dodaje da je paket tzv. "personalnih sankcija" koji se odnosi na novu listu osoba koje će biti pod EU restrikacijama već gotov i da će biti usvojen pisanim putem pre junskog sastanka Saveta EU.

"Predlozi o ekonomskim i sektorskim sankcijama još nisu definisani. Na njima se radi na tehničkom nivou Saveta gde će zemlje članice predložiti svoje ideje o tome koje ekonomske sektore Belorusije treba ciljati. Taj paket će biti usvojen na sledećm sastanku Saveta EU", kaže Borelj.

Poručio je da će gost sledećeg sastanka Saveta EU u junu u Briselu biti Svetlana Tihanovska, lider beloruske opozicije u egzilu.

Inače, pre dva dana lideri Evropske unije dogovorili su niz sankcija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nakon što je nedavno prizemljenje aviona "Rajanera" ocenjeno kao "otmica" civilnog aviona jedne EU države, a više evropskih kompanija saopštilo je da do daljeg neće koristiti vazdušni prostor Belorusije.

Roman Protaševič uhapšen je pre tri dana u Minsku nakon što je avion prizemljen zbog navodne sumnje o podmetnutoj bombi. Ispostavilo se da je pretnja lažna, ali su zato Protaševiču stavljene lisice, baš kao i njegovoj devojci Sofiji Sapegi sa kojom je putovao nakon odmora u Grčkoj, saopštio Evropsko humanistički univerzitet iz Viljnusa.

Prekid vatre između Izraela i Palestinaca nije i mir

Borelj je rekao da se međunarodna zajednica mora angažovati na političkom dijalogu između Izraela i Palestinaca, koji bi doveo do konačnog rešanja sukoba i mira.

Borelj kaže da u konkretnom slučaju ne vidi drugo rešenje nego ono koje podrazumeva postojanje dve države.

”Nema tu mnogo rešenja. Rat nije rešenje, a od rešenja dve države smo dalji nego ikada. To moramo da stavimo na sto, da radio na tom rešanju, a ne samo da ga prizivamo. Ja drugo rešenje ne vidim”, kaže Borelj.

On je sa neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu poručio da je dobro što je došlo do prekida sukoba između Izraela i Palestinaca, ali da to nije i održivo rešenje.

”Svi smo tražili da dođe do prekida vatre kako bi se izbegle dalje žrtve

Do prekida vatre je došlo i nadamo se da će potrajati. Ali ne možemo nastaviti sa prekidima vatre, nasiljem i novim prekidima vatre. Bezbednost nije mir. Potreban mir do koga će se doći ne nekim čudom već kroz političke pregovore”, kaže Borelj.

On zaključuje da je rešenje dve države jedino koje može ponuditi i Izraelu i Palestincima dostojanstvo, slobodu i zajednički život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa