Evropa

Micotakis: "Ne smemo zaboraviti Romana i Sofiju, mnogo je još takvih u Belorusiji"

Komentari

Autor: Bild, T.T.

27/05/2021

-

16:04

Micotakis: "Ne smemo zaboraviti Romana i Sofiju, mnogo je još takvih u Belorusiji"
Micotakis: "Ne smemo zaboraviti Romana i Sofiju, mnogo je još takvih u Belorusiji" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis u intervjuu za "Bild" osvrnuo se na "otmicu" aviona kompanije Rajaner i hapšenje beloruskog opozicionara Romana Protaševiča i njegove devojke Sofije Sapege, koji su se iz Atine vraćali u Vilnjus.

"Znamo da su Protaševič i njegova devojka bili u Grčkoj na odmoru. Znamo i da su došli u pratnji liderke opozicije koja je prisustvovala Ekonomskom forumu u Delfima, ali nemamo apsolutno nikakve dokaze da se bilo koji agent ukrcao na let, da ga je neko pratio ili uznemiravao", istakao je.

Jedini kontakt letelice bio sa kontrolom leta u Minsku

Micotakis ističe da je pročitao mnogo zanimljivih teorija o špijunaži, poput one da je "nepoznata osoba fotografisala Romanova dokumenta".

"Nijedna od tih teorija nije potvrđena. Nemamo nijedan dokaz da je bilo koji agent KGB-a ili druge obaveštajne službe bio na tom letu. Apsolutno nijedan. Nulta indikacija. Detaljno smo sve ispitali", rekao je dodajući da je vrlo jasno o čemu se ovde radi.

"To je bila klasična otmica aviona. Izdato je naređenje od strane vlade Belorusije o dojavi o bombi i to dok je avion bio u vazdušnom prostoru Belorusije, pa je avion prinudno morao da sleti baš u Minsk. Sve sa ciljem da se uhvati Protaševič"

Kako kaže, letelicu je kontaktiralo isključivo osoblje kontrolnog tornja u Minsku te, prema dosadašnjoj istrazi niko iz aviona nije bio uključen ni u kakvu aktivnost.

profimedia

 

 

Premijer Grčke ističe da je i sam vršio veliki pritisak na Savet EU da sankcije prema Belorusiji budu što strože.

"Jedan od razloga je baš taj što je avion poleteo iz Atine i u njemu je bilo grčkih državljana. Ljudski životi su dovedeni u rizik. Sigurnost tokom leta je od životne važnosti. Ne možemo da podnesemo takvu vrstu ponašanja u Evropi. Verujem, dakle, da će sankcije biti oštre. Neće se ticati samo pojedinaca, već i preduzeća, a možda i sektora. I naravno, odluka da se ne dozvole letovi iz Belorusije ka Evropi bila je ispravna"

"Ne smemo zaboraviti Romana i Sofiju"

Micotakis je posebno bio ponosan na to što je Evropa uspela brzo i jednoglasno da se složi, te "nije bila spora kao i inače".

"Mislim da smo zaista poslali jednu važnu poruku da takva vrsta ponašanja neće biti tolerisana i da će režim snositi snažne ekonomske sankcije za to što je učinio"

profimedia

 

 

"Ne smemo zaboraviti Romana i Sofiju. Moramo da saznamo šta se tačno dogodilo i nastaviti da vršimo pritisak. Verujem da svi mi kao evropski državljani, ali i evropske vođe imamo obavezu da pokušamo da oslobodimo Romana i njegovu partnerku, ali i da obezbedimo oslobođanje i drugih političkih neistomišljenika u Belorusiji. Zato što Roman nije sam. Postoje i drugi", zaključio je Micotakis u razgovoru za Bild.

 

Preporuka za vas

"Roman je Lukašenkov lični neprijatelj": Iza kulisa "Nekste", kanala čija ekipa želi da ruši režim u Belorusiji
Lukašenko se oglasio posle otmice aviona: "Hoće da nas zavade, nisam ni znao da se Protaševič tu nalazi"

Komentari (0)

Evropa