Evropa

Britanski veteran iz Severne Irske preminuo tokom suđenja

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

12:21

Britanski veteran iz Severne Irske preminuo tokom suđenja
Denis Hačings - Copyright Tanjug/Peter Morrison/PA via AP, file

veličina teksta

Aa Aa

Osamdesetogodišnji veteran britanske vojske preminuo je tokom suđenja za pucnjavu koja se dogodila tokom nemira u Severnoj Irskoj, što je podstaklo javnu raspravu o krivičnom gonjenju britanskih vojnika za navodno počinjene zločine pre nekoliko decenija.

Denis Hačings preminuo je u ponedeljak u bolnici Mater u Belfastu, potvrđeno je u saopštenju koje je odobrio njegov sin, piše AP.

Hačingsu se sudilo na britanskom sudu u Belfastu, gde je trajanje postupka bilo ograničeno na tri dana nedeljno kako bi optuženi mogao da se podvrgne dijalizi.

Suđenje Hačingsu, kao i drugim veteranima koji su služili u Severnoj Irskoj, pratile su kontroverze.

Dok porodice žrtava zahtevaju pravdu za svoje najmilije, oni koji podržavaju bivše vojnike traže novi zakon koji sprečava da se veterani iz Severne Irske suočavaju sa ponovljenim istragama za navodne zločine koji su se dogodili pre nekoliko decenija, u žaru borbe.

"On je bio 80-godišnji veteran, lošeg zdravlja, na dijalizi, a nedostajali su novi, ubedljivi dokazi tužilaštva. Sada predstoje ozbiljna pitanja za one koji su odlučili da Denisu treba ponovo suditi. Bio je častan čovek koji je hteo da sačuva svoje ime, ali proganjan je do smrti", rekao je Džefri Donaldson, lider Demokratske unionističke stranke.

Komentari (0)

Evropa