Evropa

Borelj o izveštaju EK: Vreme je za okupljanje i izgradnju jače Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

13:36

Borelj o izveštaju EK: Vreme je za okupljanje i izgradnju jače Evrope
Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman - Copyright Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, povodom Paketa proširenja koji je Evropska komisija juče predstavila, pozvao je partnere sa Zapadnog Bakana na "reforme i pomirenje", a EU na "ispunjavanje svojih obaveza".

"Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope", poručuje Borelj.

Borelj je, u saopštenju Evropske komisije, naglasio da proces proširenja mora da zadrži svoju verodostojnost uz ocenu da se to može postići primenom nove metodologije pristupanja.

"Ona stavlja jači fokus na temeljne reforme, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija. Naši partneri treba da rade na njima kako u interesu svojih građana tako i radi napretka na putu ka EU. Oni moraju i da ostave po strani svoje razlike. A na strani EU, moramo ispuniti svoje obaveze", zaključuje Borelj.

Iz Evropske komisijie poručuju da je politika proširenja "geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski rast na našem evropskom kontinentu".

Navodi se da je proces pristupanja "zasnovan na zaslugama, a da se zemljama iz tog procesa kroz usvojene izveštaje daje činjenična i poštena porocena kao i jasna mapa puta za ubrzanje i produbljivanje reformi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa