Evropa

Pešački prelaz u duginim bojama - predmet spora u Viljnusu između policije i gradskog veća

Komentari

Autor: Euronews/Linas Jegelevicius

25/10/2021

-

10:30

Pešački prelaz u duginim bojama - predmet spora u Viljnusu između policije i gradskog veća
Pešački prelaz u duginim bojama - predmet spora u Viljnusu između policije i gradskog veća - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

U Viljnusu se sprema sudska bitka oko toga da li bi trebalo zadržati pešački prelaz u duginim bojama. Gradsko veće želi da zadrži umetničko delo kako bi podržalo LGBT prava, ali policija kaže da je to protivno saobraćajnim pravilima.

Prelaz u ulici Pilimo prvi put je ofarban u LGBT boje 2018. godine. Ranije ove godine, međutim, na video-snimku koji je objavio poslanik Tomaš Vitautas Raskevičijus, očigledno je da je prelaz prefarban.

Policija kaže da su dve osobe kažnjene zbog incidenta.

Šta kaže gradsko veće?

"Prelaz odražava pozicioniranje Vilnjusa kao tolerantnog grada i šareni element ne ometa niti predstavlja pretnju", rekao je Paulius Vaitekenas, specijalista za komunikacije u gradskom veću Viljnusa.

Rekao je da pokušaj policije da ukloni ovaj prelaz, zapravo dovodi u pitanje prava grada da podrži LGBT zajednicu. Vaitekenas je rekao da su slični simboli u duginim bojama uobičajeni na ulicama širom Evrope i sveta.

Šta kaže policija?

Policija Viljnusa u odgovoru za Euronews tvrdi da taj prelaz nije u skladu sa nekoliko litvanskih zakona i propisa.

"Pešački prelazi na ulicama moraju da budu postavljeni u skladu sa pravilima o pešačkim prelazima na putevima i ulicama, koje je odobrio ministar saobraćaja i komunikacija Republike Litvanije 2020. godine", rekla je Julija Samorokovskaja, portparol načelnika okruga Vilnjus.

Policija se osvrnula i na druge zakone o putevima i precizirala koje boje i drugi materijali mogu da se koriste. Takođe, striktno su određene i debljine linija pešačkih  se mogu koristiti na oznakama na putevima. Takođe su odredili veličine pravougaonika i razmake između njih.

Šta misle drugi u Vilnjusu?

Za neke stanovnike glavnog grada Litvanije, ovaj slučaj više govori o stavovima u policiji nego o pravilima i propisima.

"Naši policajci malo znaju o jednakosti u obrazovanju. Ne možete očekivati ​​da će nekoliko ciklusa treninga promeniti mentalitete kod svih", rekao je Tomaš Kirsa, koji kaže da je bio žrtva homofobnog napada 2019. godine, za koji tvrdi da ga je policija istražila tek nakon što je privukao pažnju medija.

Uspeh sprovođenja zakona "ne bi trebalo da se procenjuje 'Excel' podacima, već stvarnim odlukama. Isto bi se moglo reći i za prelaz", rekao je Kirša, dodajući da LGBT prava u Litvaniji ne bi trebalo da se koriste u političke svrhe.

Raskevičijus, koji je objavio video-snimak prefarbanog prelaza, rekao je da se nada da će sudska bitka imati šire posledice.

"Neka sud odluči"

"Neka sud odluči. Želeo bih da se bitka oko simbola duginih boja na ulicama pretoči u plodne rasprave u našem parlamentu dok se raspravlja o zakonu o partnerstvu", rekao je on.

Prefarbavanje pešačkog prelaza dogodilo se nekoliko dana nakon što predlog zakona o legalizaciji istopolnih partnerstava u zemlji nije prošao uspešno kroz parlament.

Zakon, koji je imao za cilj da LBGT parovima omogući pristup određenim pogodnostima, uključujući zajedničko vlasništvo nad imovinom i nasledna prava, izazvao je proteste hiljada učesnika "Velikog porodičnog marša odbrane" u Viljnusu prošlog leta.

Iako je Raskevičijus obećao da će predlog zakona ponovo predstaviti na jesen, njegovo usvajanje je odloženo za proleće. Sudski spor o pešačkom prelazu trebalo bi da počne u novembru.

Komentari (0)

Evropa