Evropa

Orban i Le Pen "oči u oči": Zbog čega se mađarski premijer u Budimpešti sastaje sa liderkom francuske desnice?

Komentari

Autor: Euronews, Politiko, Euractiv

26/10/2021

-

14:25

Orban i Le Pen "oči u oči": Zbog čega se mađarski premijer u Budimpešti sastaje sa liderkom francuske desnice?
Orban i Le Pen "oči u oči": Zbog čega se mađarski premijer u Budimpešti sastaje sa liderkom francuske desnice? - Copyright Profimedija

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban sastaje se danas sa liderkom francuske desnice Merin le Pen, a za analitičare ovaj susret uopšte nije iznenađujuć. Naprotiv, oni navode da su ga i očekivali, jer je pre nje, mađarski lider ugosito njenog izvesnog protivkandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj koji tek treba da se održe sledeće godine.

Reč je o francuskom novinaru Eirku Zemuru  koji je Mađarsku posetio tokom septembra na Samitu o demografiji u Buimpešti. Politiko je tada pisao da ga je Orban dočekao vrlo pompezno. 

Zemur je nakon susreta sa mađarskim premijerom rekao da su se oko dosta stvari usaglasili i za francuske medije izjavio da je "Orban razumeo kako se svet razvija" kao i da on "brani identitet svoje zemlje, a time i Evrope", prenosi Euractiv.

Politiko dalje navodi da je upravo sastanak njih dvojice loša vest za Le Pen, koja je ranije bezuspešno pokušavala da se više puta susretne sa mađarskim premijerom. Kako dalje navode, i pored toga što Zemur još nije zvanično kandidat na izborima, Le Pen ga smatra konkurencijom.

AP/Daniel Cole

 

Inače, Orban je do sada izbegavao da se sretne sa liderkom Nacionalnog saveza, ali izgleda da se predomislio nakon odlaska njegove stranke iz gurpe desničarske Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu u martu, nakon godina kritka zbog vladavine prava u Mađarskoj.

Za mađarskog politikologa specijalizovanog za Francusku, Ester Petroneul Sus, prioritet Orbana je sada upravo izgradnja saveza "sa desne strane", pa smatra da susret sa Le Pen može da mu koristi.

Neprihvatiljva ucena EU

Sus kaže da ono što je izvesno u odnosu Le Pen i Orban je pronalaženje "zajedničkog jezika" oko pitanja migracija i suvereniteta.

"I pored toga što je Orban na neki način izgubio kontrolu na domaćem terenu, a na to je uticao čvrst i jedinstven stav opozicije koja je rešena da ga pobedi na prolećnim parlamentarnim izborima 2022. godine, može da se očekuje da on ponovo promeni svoju taktiku kako bi pridobio volju glasača", smatra Sus.

profimedia

 

Inače, svom obraćanju na demonstracijama u subotu, 23. oktobra, Orban se osvrnuo na česte napete odnose ove zemlje sa EU, rekavši da blok "govori i ponaša se prema Mađarskoj kao da je neprijatelj", što znači, smatra Sus, da jednim delom on ovakvom retorikom pokušava da privuče građane i buduće glasače.

"Brisel danas razgovara i ponaša se sa nama i Poljacima kao što uobičajno radi sa neprijatejima. Mi smo poput Davida i Golijata i bolje je da se izbegavamo", poručio je tada Orban, a prenosi Radio Sobodna Evropa. 

 

 

Inače, mađarski lider je tokom ovog meseca izdao i rezoluciju vlade u znak podrške odluci poljskog ustavnog suda da delovi zakona EU nisu kompatibilni sa poljskim ustavom, što je izazvalo velike polemike u Evropskom parlamentu. Sličnog mišljenja je i Le Pen koja je takođe podržala Varšavu protiv "neprihvatiljve ucene EU", nakon sastanka koji je imala sa poljskim premijerom prošle nedelje.

Le Pen je takođe govorila o "čitavom nizu političkih snaga" i takođe ocenila da EU insistira na tome da "ucenjuje i ruši nacionalne suverenitete svojih članica".

Odupiranje EU

Međutim, uprkos slaganju oko pitanja Poljske, analitičari dalje smatraju da, po svojim generalnim stavovima, teško da će doći do potpunog poklapanja Le Pen i Orbana. Razlog tome, navode oni, je to što je Orban dosta liberalniji upravo kao i Zemur, a za njih dvojicu analitičari kažu da imaju više ideoloških sličnosti.

Sa druge strane, portparol Nacinalne stranke Sebastijan Šen rekao je da poseta Le Pen ne znači trku za poličikim poenima zbog Zemura.

"Ono što nas u ovoj poseti zanima je način na koji se Mađarska opire EU, kao i zbog čega sve to radi", naovdi Šen.

Tanjug/AP/Michel Spingler

 

Međutim, isoričar Nikola Lebur kaže da trenutne ankete pokazuju da Zemur sustiže Le Pen i "da ona treba ponovo da ozbiljnije podigne svoj imidž".

"Ona, kao i Zemor, treba da poruči glasačkom telu da je i ona spremna na neke stvari kao on, pa otuda i očekivan susret sa Orbanom", rekao je Lebur.

(Priredila: Jovana Stanković)

 

Komentari (0)

Evropa