Evropa

Erdogan otvorio velelepnu džamiju na trgu Taksim i trajno izmenio simbol sekularne Turske

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2021

-

16:25

Erdogan otvorio velelepnu džamiju na trgu Taksim i trajno izmenio simbol sekularne Turske
Erdogan otvorio velelepnu džamiju na trgu Taksim i trajno izmenio simbol sekularne Turske - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otvorio je veliku džamiju u Istanbulu na trgu Taksim u centru grada, ispunivši tako svoj višedecenijski cilj.

Taksimska džamija je visoka 30 metara, a Erdogan je mahao okupljenima na trgu pre nego što je ušao u nju na molitvu, preneo je Rojters.  Nova džamija nadvisila je spomenik sekularnom osnivaču turske republike, Mustafi Kemalu Ataturku.

Izgradnja džamije je počela u februaru 2017. godine, a projekat su pokrenuli Erdogan i njegova AK partija, koja je, prema oceni Rojtersa, okrenuta islamu.

Zvaničnici su danas pokazali video na Tviteru na kojem se vidi Erdogan iz 1994. godine, kada je postao gradonačelnik Istanbula, kako pokazuje iz svoje kancelarije na mesto gde će izgraditi džamiju.

Džamijski kompleks sa dve kule će moći da primi do 4.000 vernika, a ima i izložbenu salu, biblioteku, parking i kuhinju.

Trg Taksim je centar gradskog života i simbol moderne republike podignut pre skoro 100 godina. Na njemu glavno mesto okupljanja spomenik Ataturku koji je prikazan kako vodi borbu za uspostavljanje moderne Turske nakon pada Otomanskog carstva.

Na Trgu Taksim 2013. godine održani su protesti protiv Erdogana koji je u to vreme bio premijer Turske.

Komentari (0)

Evropa