Evropa

Srbin priznao učešće u najvećoj pljački u istoriji Velike Britanije - "pao" zbog kupovine Luja Vitona

Komentari

Autor: BBC, Sky news

28/10/2021

-

18:29

Srbin priznao učešće u najvećoj pljački u istoriji Velike Britanije - "pao" zbog kupovine Luja Vitona
Srbin priznao učešće u najvećoj pljački u istoriji Velike Britanije - "pao" zbog kupovine Luja Vitona - Copyright MET POLICE

veličina teksta

Aa Aa

Član bande umešan u pljačku vile Tamare Eklston, koja se smatra najvećom ikada u Velikoj Britaniji, Jugoslav Jovanović priznao je učešće u zaveri da se iz zemlje iznesu gotovina i nakit u vrednosti od 26 miliona funti.

Jovanović je (24) bio deo organizovane međunarodne bande lopova koja je na meti takođe imala i dom bivšeg igrača i menadžera Čelsija Frenka Lamparda.

37-godišnja Tamara Eklston, ćerka bivšeg direktora Formule 1 Bernija Eklstona, bila je na odmoru u Laponiji sa suprugom, vlasnikom umetničke galerije Džejem Ratlendom i njihovom ćerkom kada je ukradeno oko 25 miliona funti vrednog nakita i gotovine iz njihove vile u Kensigntonu u decembru 2019. godine.

Istog meseca, banda je ukrala imovinu vrednu oko 50 hiljada funti iz kuće Lamparda i njegove supruge u zapadnom Londonu.

Provalnici su takođe ukrali robu vrednu skoro milion funti sa imanja pokojnog flasnika fudbalskog kluba Lester siti Vičaija Šrivadanaprabe, koje je njegova porodica pretvorila u svetilište nakon što je poginuo u padu helikoptera 2018. godine.

Zaradu od provale Jovanović je iskoristio za kupovinu u robnoj kući Harods i otvorio loyalty karticu u njoj, saopštilo je tužilaštvo.

Policija pak, nije povratila gotovinu i nakit u vrednosti od 26 miliona funti ukradenih u tri pljačke, te se veruje da je sve već izneto u inostranstvo.

Jon Furniss Photography/Invision/AP

 

Jovanović je iz Milana izručen Britaniji i trebalo je da mu se sudi pred sudom u Ajlvortu.

Za sada se pak, izjasnio krivim samo po optužbi za pranje novca između 10. decembra 2019. i 31. januara prošle godine.

Jovanović je ranije priznao jednu tačku optužnice za provalu u periodu od 29. novembra do 18. decembra 2019. godine i pokušaj konverzije kriminalne imovine, koja se odnosi na neuspelu kupovinu dve Luj Viton jakne u robrnoj kući Harods sa ukradenim novcem.

On će biti osuđen 15. novembra zajedno sa italijanskim državljanima Alesandrom Maltezeom (45) i Alesandrom Donatijem (44), koji su takođe izručeni Velikoj Britaniji i priznali krivicu za zaveru.

"Donati, Malteze i Jovanović su pažljivo planirali ove provale i ušli u zemlju sa jedinom svrhom da ih izvrše u 13 dana. U dokaze su uključeni iskazi svedoka, CCTV snimci i DNK dokazi. Jovanović je iskoristio svoj plen da bi otišao u kupovinu i čak je otvorio loyalty karticu. Ogromni dokazi protiv ovih ljudi značili su da nisu imali drugu opciju nego da priznaju svoju umešanost", rekao je Endru Hadik iz tužilaštva.

Četvrti navodni provalnik Danijel Vuković (40) nikada nije uhvaćen i veruje se da se trenutno nalazi u Beogradu.

 

Komentari (0)

Evropa