Evropa

Zaplenjene aktive vredne 23 miliona evra: Četiri osobe osumnjičene da su formirale klan za utaju poreza u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

16:46

Zaplenjene aktive vredne 23 miliona evra: Četiri osobe osumnjičene da su formirale klan za utaju poreza u Nemačkoj
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj uhapšene su četiri osobe pod sumnjom da su formirale kriminalni klan za utaju poreza u Nemačkoj, saopštili su danas evropski tužioci i dodaju da su zaplenjene aktive vredne vredne 23 miliona evra.

"Glavni osumnjičeni su organizovali takozvani poreski karusel (poreska utaja u sistemu PDV-a) koji je uključivao cirkulaciju kovanica od platine preko istih kompanija", navodi se u saopštenju Kancelarije Evropskog javnog tužilaštva u Luksemburgu (EPPO), a prenosi agencija Rojters.

Neke od kompanija, takozvani "nestali trgovci", nisu ispunili svoje "poreske obaveze i omogućile su nekoj drugoj od ovih kompanija, sa sedištem u Nemačkoj, takozvanom "brokeru", da traži neopravdano umanjenje PDV-a".

Tužioci su naveli da procenjeni poreski gubitak u Nemačkoj, kao posledica ovih aktivnosti, iznosi najmanje 23 miliona evra.

Središte kriminalne aktivnosti, kako se navodi, bilo je u Hamburgu, pri čemu je pranje novca prvenstveno organizovano u Češkoj i Slovačkoj, sa važnim vezama u Rumuniji. U okviru operacije zamrznuti su bankovni računi i imovina u Slovačkoj i Češkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa