Evropa

U Sloveniji i Austriji od danas na snazi nova ograničenja zbog kovida

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

07:30

U Sloveniji i Austriji od danas na snazi nova ograničenja zbog kovida
Tanjug/AP/Andrew Medićini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medićini

veličina teksta

Aa Aa

U Sloveniji i Austriji od danas su stupila na snagu nova ograničenja kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

U Austriji počinje sa primenom nova uredba o epidemiološkim merama, koja je uvela takozvano "2G" pravilo prema kojem nevakcinisani više nemaju pristup ugostiteljskim, turističkim, ali i objektima zabave, kulturnim ustanovama i slično.

Zbog dramatične epidemiološke situacije samo vakcinisani ili lica koja su preležala kovid19 u poslednjih šest meseci mogu ući u restorane, kafiće, noćne klubove, bioskope, pozorišta, ali i kod frizera, u salone lepote, itd.

Jedini izuzeci su lica koja iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisana, kao i deca do 12 godine.

Takođe "2G" važi i u sportskim objektima, a tako na stadionima, sportskim dvoranama, te i objektima zabave.

Za kršenje "2G" pravila vlasniku objekta, ali i gostu preti novčana kazna - za gosta bez "2G" potvrde kazna do 500, a za vlasnika objekta kazna do 3.600 evra.

Za posete bolnicama, ali i staračkim i domovima za negu, primenjuje se "2G" uz dodatnu obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite FFP2.


Zimski turizam, kako je navedeno, biće u potpunosti pod pravilom "2G".

Na radnom mestu ostaje na snazi "3G" pravilo, a to znači da će oni, koji nisu vakcinisani ili koji su preležali kovid19, moći na posao uz negativan test.

Ograničenja u Sloveniji

Ponovo su uvedene mere zabrane okupljanja i policijski čas u barovima i restoranima jer se zatvaraju noćni klubovi, dok se mandat kovid propusnica proširuje i na osobe starije od 12 godina, prenosi slovenačka agencija STA.


Zajedno sa PCT sertifikatom (preboleo kovid-vakcinisan-testiran), osoba će morati i da pokaže važeći lični dokument da dokaže svoj identitet, što je provera uvedena zbog masovnih prevara.

Za one koji nisu u potpunosti vakcinisani ili su rekonvalescentni, brzi test važi 48 sati, a PCR test 72 sata. Platnene maske se više ne smatraju prikladnim.

Takođe su privremeno zabranjena okupljanja, osim za članove uže porodice i članove istog domaćinstva.

Izuzetak od pravila su organizovani javni događaji u zatvorenom i na otvorenom pod uslovom da učesnici ispunjavaju PCT pravilo i održavaju razdaljinu od najmanje jednog i po metra jedan od drugog.

Hirurške ili FFP2 maske za lice su obavezne u svim javnim zatvorenim prostorima i na otvorenim javnim prostorima kada se fizička udaljenost od najmanje 1,5 metara ne može održati. Maske su obavezne i u vozilima, osim kada se prevoze samo isti članovi domaćinstva. Deca mlađa od šest godina ne moraju da nose maske.

Zatvaranje noćnih klubova

Prodavnice prehrambenih proizvoda i apoteke ili prodavnice koje prodaju toaletne i kozmetičke proizvode ili medicinsku opremu, gde kovid sertifikat nije obavezan, moraju da omoguće najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu.

Barovi, kafići i restorani sada mogu da opslužuju goste za stolovima od 5 sati ujutru do 22 sata pod uslovom da imaju važeću kovid propusnicu. Noćni klubovi se zatvaraju do daljeg.

Kovid propusnice, maske i socijalno distanciranje od najmanje jednog i po metra takođe su obavezni za verska okupljanja.

Osim maski za najmlađu školsku decu, promene za sada ne utiču na obrazovne ustanove, ali će od 15. novembra samotestiranje biti obavezno tri puta nedeljno za sve đake i studente koji nisu vakcinisani ili su rekonvalescentni. Oni će se samotestirati u školi, a ne više kod kuće.

Troškovi brzih antigenskih testova i samotestiranja potrebnih na radnom mestu ili u školi biće pokriveni iz državnog budžeta.

Najnovija ograničenja se uvode pošto je sedmodnevni prosek dnevnih slučajeva porastao na 2.858, a četranestodnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla na 1.707 sa gotovo 800 kovid pacijenata koji se leče u bolnicama.

Epidemiološka situacija u Sloveniji

U Sloveniji su od poslednjeg preseka registrovana 1.282 nova slučaja korona virusa, a 12 osoba je umrlo od posledica te infekcije.

Udeo pozitivnih među testiranima je 43,3 odsto, prenosi agencija Hina.

Nacionalni institut za javno zdravlje procenjuje da je u zemlji trenutno aktivno više od 36.600 slučajeva korona virusa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa