Evropa

Letonija zabranila prisustvo sastancima parlamenta poslanicima koji nisu vakcinisani

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

16:19

Letonija zabranila prisustvo sastancima parlamenta poslanicima koji nisu vakcinisani
Letonija zabranila prisustvo sastancima parlamenta poslanicima koji nisu vakcinisani - Copyright profimedia/Gints Ivuskans/Alamy Live News

veličina teksta

Aa Aa

Letonija je danas zabranila nevakcinisanim poslanicima da prisustvuju sastancima parlamenta, bez obzira na to da li dolaze lično ili prisustvuju sa daljine. Primena zabrane počeće od ponedeljka, kada se završava zaključavanje koje je trajalo mesec dana.

U isto vreme plate će im biti suspendovane ako ne budu u mogućnosti da rade u parlamentu, preneo je AP. Zakon, koji je usvojila skupština sa 62 glasa "za" i sedam glasova "protiv", uz dva uzdržana glasa i 29 odsutnih poslanika, zahteva od članova parlamenta i lokalnih organa vlasti da budu vakcinisani protiv kovid 19.

Baltik njuz servis (BNS) je izvestio da poslanik može da prisustvuje sastancima nakon što skupštinskom odboru za mandat, etiku i podneske predoči sertifikat koji potvrđuje da je vakcinisan ili da se oporavio od koronavirusa ili ima mišljenje specijaliste kliničke univerzitetske bolnice kojim se preporučuje odlaganje vakcinacije na određeno vreme, zajedno sa negativnim testom na kovid 19.

Zakon važi od ponedeljka

Zakon stupa na snagu 15. novembra i ostaće na snazi do 1. jula, naveo je BNS. Letonska televizija je javila da 91 od 100 poslanika u parlamentu ima sertifikat, dok od 758 lokalnih zvaničnika njih 696 ima sertifikat. Prošlog meseca, Letonija je uvela policijski čas od 20.00 časova uveče do 5.00 časova ujutru zbog pogoršanja situacije sa koronavirusom.

Većina prodavnica je zatvorena, a okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, uključujući zabavne, sportske i kulturne dogadaje, nisu dozvoljena.

Ova ogranicenja prestaju 15. novembra. Početkom meseca, skupština Letonije je ovlastila poslodavce da otpuštaju zaposlene koji moraju da se vakcinišu protiv koronavirusa, ali odbijaju da to učine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa