Evropa

Rigorozne mere u Letoniji: Kompanijama dozvoljeno da suspenduju i uruče otkaz nevakcinisanim radnicima

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

19:48

Rigorozne mere u Letoniji: Kompanijama dozvoljeno da suspenduju i uruče otkaz nevakcinisanim radnicima
Rigorozne mere u Letoniji: Kompanijama dozvoljeno da suspenduju i uruče otkaz nevakcinisanim radnicima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Letonski parlament je danas dozvolio kompanijama da zaposlene koji odbijaju vakcinaciju protiv koronavirusa otpuste ili da ih upute na rad od kuće, dok se zemlja bori sa jednim od najgorih talasa kovida 19 u Evropskoj uniji.

Prema usvojenom zakonu dozvoljava se preduzećima da suspenduju nevakcinisane bez plate, ako odbiju da prime vakcinu, ili, ako je moguće, da se prebace na daljinski rad.

Propis predviđa i da kompanije mogu da otpuste zaposlene, ako ne dobiju vakcinu tokom tri meseca suspenzije, prenosi Rojters.

"Postoji dovoljan razlog da se veruje da takva osoba nije pogodna za tu poziciju", napisala je letonska vlada u podnesku parlamentu, obrazlažući predloženu meru.

Nova pravila će stupiti na snagu 15. novembra, pošto Letonija izađe iz blokade, a postoje izuzeci za osobe koje imaju medicinski razlog da se ne vakcinišu, među kojima su oni koji su nedavno preležali bolest.

Ranije se obavezna vakcinacija protiv kovida 19 u Letoniji odnosila samo na radnike u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Oko 61 odsto odraslih Letonaca je potpuno vakcinisano, što je manje od proseka Evropske unije koji iznosi 75 odsto.

Letonija je bila prva država u EU koja je ove jeseni vratila stroge mere karantina, jer je broj slučajeva kovid-19 rastao, i zatražila je od drugih članica medicinsku pomoć pošto je broj kovid pacijenata prevažisao njene bolničke kapacitete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa