Evropa

Zeman poverava Petru Fijali formiranje vlade 26. novembra

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

17/11/2021

-

21:25

Zeman poverava Petru Fijali formiranje vlade 26. novembra
Petr Fijala - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Češki predsednik Miloš Zeman imenovaće opozicionog lidera desnog centra Petra Fijalu za novog premijera 26. novembra, potvrdio je Fijala nakon današnjeg sastanka s predsednikom.

Koalicija desnog centra Zajedno, koju predvodi Fijala, sa koalicijom progresivne Piratske stranke i Nezavisne liste gradonačelnika STAN osvojila je većinu na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, pobedivši stranku ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša, prenosi Rojters.

Nova vlada će stupiti na dužnost dok u Češkoj raste broj zaraženih kovidom 19, a juče je zabeleženo više od 22.000 novih slučajeva, što je novi dnevni rekord. Premijer Babiš je danas rekao da će vlada onemogućiti nevakcinisanima pristup javnim događajima i uslugama od iduće nedelje.

Fijala, lider Građanske demokratske stranke od 2014, poručio je da će njegov tim uskoro predstaviti predloge za borbu protiv pandemije. Portparol Zemana, koji je hospitalizovan od 10. oktobra, rekao je da očekuje da će predsednik uskoro biti pušten iz bolnice i potvrdio da Fiala preuzima vlast 26. novembra.

Fijala je izjavio novinarima da očekuje da će vlada biti potvrđena u roku od tri nedelje. Budući češki premijer rekao je da će smanjiti deficit budžeta za 2022. koji bi prema trenutnim projekcijama trebalo da iznosi 377 milijardi kruna, nešto manje od 17 milijardi dolara, a što je 4,4 odsto BDP-a.

Najavio je i da će njegov stranački kolega Zbinjek Stanjura preuzeti ministarstvo finansija, dok je Piratska stranka nominovala Jana Lipavskog za ministra spoljnih poslova.

Babiš premijer dok Fijala ne preuzme

Alijansa SPOLU, koju je Fijala predvodio na izborima, osvojila je 71 mesto u češkom parlamentu.

Savezi SPOLU i PirStan, koji je osvojio 37 mesta, saglasili su se, inače, neformalno za formiranje koalicione vlade, a prošle nedelje je Fijalu pozvao predsednik Miloš Zeman da otpočne zvanične pregovore sa svojim koalicionim partnerima u vezi sa novim kabinetom.

Iako je i dalje aktuelni premijer Andrej Babiš uputio predsedniku svoje pismo ostavke, on je zamoljen da ostane na funkciji sve dok Fijalin kabinet ne preuzme funkciju.

Podsetimo, pre nego što su održani izbori, smatralo se da će Zeman možda pokušati da dozvoli Babišu da ostane na mestu premijera bez obzira na rezultat.

Ti planovi su propali u trenutku kada je predsednik završio u bolnici dan nakon glasanja. Pušten je sa intenzivne nege tek prošle nedelje.

Ko je Fijala?

Fijala ima određeno iskustvo u vladi, a prethodno je bio ministar obrazovanja, omladine i sporta. Ipak, najveći deo svoje karijere proveo je kao intelektualac, napredujući kroz akademsku zajednicu do rektora Masarikovog univerziteta, jednog od najvećih univerziteta u Češkoj.

Odrastao je u konzervativnoj katoličkoj porodici u Brnu, Fijala je prvi put zaronio u politiku kada je 2011. imenovan za glavnog pomoćnika premijera Petra Nečasa za nauku, pre nego što je i sam sledeće godine postao ministar.

Na opštim izborima 2013. osvojio je mesto u Predstavničkom domu kao nezavisni, ali je u roku od mesec dana od glasanja prešao u ODS, tradicionalnu stranku desnog centra koja je pretrpela jedan od najgorih izbornih rezultata u istoriji, završivši na petom mestu sa samo 7,7 odsto glasova.

Fijala se 2014. godine kandidovao za predsednika stranke, lako pobedivši na internim izborima. Na sledećim parlamentarnim izborima, 2017. godine, njegov ODS je završio na drugom mestu, skoro udvostručivši boj glasova u odnosu na prethodni put. Ali, Fijala je odbio da uđe u koaliciju sa Babišom, primoravajući ODS da izdrži poslednjih pet godina u opoziciji.

Komentari (0)

Evropa