Evropa

Češki Senat ne oduzima Zemanu ovlašćenja, pregovore o novoj Vladi vodi opozicioni lider Fijala

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

16:58

Češki Senat ne oduzima Zemanu ovlašćenja, pregovore o novoj Vladi vodi opozicioni lider Fijala
Miloš Zeman - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Češki Senat odustao je danas od plana da se hospitalizovanom predsedniku Milošu Zemanu (77) privremeno oduzmu ovlašćenja zbog njegovog lošeg zdravlja, nakon što je javno rekao da je dovoljno zdrav da imenuje novog premijera.

Zeman je zatražio od opozicionog lidera Petera Fijale da vodi pregovore o formiranju nove vlade, saopšteno je danas iz kabineta predsednika, javlja Rojters. Opozicioni lider Fijala predvodi koaliciju pet stranaka koje su zajedno osvojile većinu glasova na prošlomesečnim izborima.

Pet čeških stranaka potpisalo je juče sporazum o formiranju nove koalicione vlade desnog centra.

Češki predsednik nalazi se u bolnici od 10. oktobra, a zakonodavci su raspravljali o izglasavanju pravila poznatog kao član 66, prema kom je moguće da mu se oduzmu ovlašćenja ako ne bude bio u stanju da imenuje novu vladu koja bi zamenila vladu premijera Andreja Babiša koji je izgubio izbore prošlog meseca.

Vlasti nisu zvanično objavile Zemanovu bolest, ali je jedan od njegovih doktora prošle nedelje rekao da pati od bolesti jetre.

Zemanov medicinski tim saopštio je u petak da se njegovo stanje poboljšalo, ali da i dalje ne može u potpunosti da obavlja svoj posao i da će verovatno morati još nekoliko nedelja da ostane u bolnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa